Domů > Magazín > Blog

Čekanka – superpotravina z louky

Hledáte zdravou alternativu za vaši oblíbenou kávu? A už jste slyšeli o čekance? Čekanka je léčivá rostlina plná vlákniny a antioxidantů, která má spoustu léčivých vlastností.

Druhy čekanky

Rozlišujeme dva druhy čekanky, čekanku obecnou a čekanku salátovou/listovou. Čekanka obecná je rostlina s krásně modrými květy, která se běžně nachází v přírodě. Léčivé vlastnosti mají všechny části rostliny, ale největší koncentrace účinných látek je v kořeni. Využití čekanky obecné je mnohem širší než čekanky salátové. Ta je známá především z obchodu a z restaurací, běžně se používá především do salátů, ale i do teplých jídel. Obě čekanky mají charakteristickou nahořklou chuť a nabízejí spoustu benefitů pro naše tělo.  

Čekanka a její benefity

Čekanka už ve starověkém Egyptě byla považována za magickou rostlinu, který prý dávala krásu a úspěch. Je především bohatá na polyfonely – významné antioxidanty a také inulin – rozpustnou vlákninu, který představuje prebiotikum. Prebiotika podporují růst zdravých bakterií a hrají důležitý význam pro zdraví našich střev. Najdeme v ní také důležité vitamíny a minerály jako vitamín C, B6, mangan, vápník a draslík. 

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Mezi hlavní léčivé vlastnosti čekanky patří:

  • Podporuje zdraví střev a trávení – střeva jsou náš druhý mozek, ovlivňují také náš imunitní systém, alergie, naši psychiku, ale i kožní problémy.
  • Vysoký obsah vlákniny podporuje také hubnutí.
  • Zrychluje metabolismus.
  • Hořká chuť se postará o naše játra.
  • Přirozeně detoxikuje tělo – čistí naše játra, ledviny i krev, je močopudná a má mírné projímavé účinky.
  • Podporuje činnost srdce a cévní systém.
  • Podporuje tvorbu mléka při kojení.
  • Díky vysokému množství antioxidantů má protizánětlivé a antibakteriální účinky.
  • Podporuje chuť jídlu a je tak skvělým “lékem” při nechutenství nebo anorexii.

Zdravá káva bez kofeinu

A právě z kořene čekanky se vyrábí velmi populární čekanková káva, která se těší oblíbenosti především ve Francii. Čekanková káva má mírně nahořklou chuť, neobsahuje kofein, díky tomu ji můžeme pít i večer a je také vhodná pro ty z nás, kdo jsme citliví na kofein (nervozita, stres). Kromě toho také nedráždí žaludek a má spoustu benefitů pro naše zdraví. Kávu můžete pít tak, jak jste zvyklí – černou, s rostlinným mlékem, zdravým sladidlem.

Pozor! Vzhledem k vysokému obsahu inulinu, by se konzumaci čekanky měli vyhnout lidé trpící syndromem dráždivého tračníku, zánětlivým onemocněním tlustého střeva, nemocní Crohnovou chorobou a lidé s dalšími střevními problémy. Zdraví jedinci se můžou také ze začátku potýkat s trávicími obtíži, ale jde o stav dočasný, který odezní.

Už jste zkusili čekankovou kávu?

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Je mi 27 let a jsem studentkou dějin umění. Zdravá strava je mým koníčkem již několik let - ráda vařím zdravá jídla a peču, je to pro mě skvělý způsob meditace. Mezi mé další koníčky patří umění, cestování, pilates a jóga.

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Markéta
30. 11. 2022

Dobrý den, jak je to prosím s vhodnosti pro děti? Můžou ochutnat nebo spíše ne? Dekuji :)

Objevila jsem čekanku, když jsme nahrazovali lepek u syna. Zamilovala jsem si ji. Zatím pijeme nějakou instantní bio. Že je nějaká přímo na louhovani slyším poprvé, díky za tip, budu hledat.
Čekankový salát jsem objevila poprvé na jaře v obchodě, už mám doma vyseto na záhonu.
Jak je to s HIT? Pomůže čekanka ozdravit střevo a nebo se jí raději vyhnout?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jalovec a jeho léčivé účinky

Jalovec je jehličnatý keř, který zná snad každý a jehož plody se běžně využívají v kuchyni jako aromatické koření. Skrývá v sobě však i spoustu látek prosp...

Pórek – zelenina pro zdraví střev a krásnou pleť

Pórková polévka, slaný koláč quiche s pórkem… Není divu, že právě pórek patří mezi oblíbenou potravinu Francouzek, které jsou proslulé svou krásou a ...

Úžasný a mocný zázvor

Kdo by neznal zázvorový čaj? Je výborný při nevolnostech, příjemně nás zahřeje, ale věděli jste, že sušený zázvor má příznivé účinky při léčbě demence nebo...

Chlorofyl aneb proč jíst zelené potraviny

Stále nerozumíte tomu, proč jsou zelené potraviny tak vyzdvihované? Odpovědí je zázrak jménem chlorofyl. Čistí tělo, pomůže s akné a dodá energii – a...
17
9

Podpůrné bylinky pro jarní očistu

Jaro je ideální čas pro očistu našeho těla, detoxikaci, po dlouhém zimním období, kdy jsme více uvnitř svých domovů, máme málo pohybu a jíme těžší pokrmy.
11
3

Malý průvodce dobrými čaji

Příroda nabízí pestré možnosti, když se venku ochladí a my dostaneme chuť na čaj. Každý má svá specifika a my vás jimi ve zkratce provedeme, abyste věděli,...