Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Čekankové rizoto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Rizoto s čekankou je skvělým způsobem, jak ozvláštnit váš jídelníček a vnést do něj jemně nahořklou, ale osvěžující chuť této jedinečné zeleniny. V kombinaci s krémovou rýží a křupavými mandlemi vytvoříte chutný a zdravý pokrm, který překvapí svou jednoduchostí i chutí.

Ingredience
  • rýže Baldo
  • červená cibule
  • pórek
  • mandle
  • červená čekanka - radicchio rosso
  • olej
  • pepř
  • sůl

Jak připravit rizoto s čekankou

  1. Uvařte rýži, jak jste zvyklí.
  2. Nakrájejte čekanku a trochu dejte stranou na dekoraci.
  3. Mezitím si dejte na pánev olej, nasekanou cibuli, pórek a nasekané madle. Jemně osmahněte do ovadnutí cibule.
  4. Přidejte čekanku, osolte, opepřete, podlijte trochou vody a duste. Trvá to chvilku, než čekanka změní barvu a ovadne.
  5. Přidejte vařenou rýži i s trochou tekutiny, promíchejte a pár minut poduste společně. Na talíři posypte syrovou čekankou.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Rizoto má nahořklou chuť, ale tak to má být.
  • Čekankové rizoto – risotto al radicchio, je recept pocházející z Benátska a je to typický podzimní recept, známý po celé Itálii. Většinou se k přípravě používá rýže Arborio nebo Carnaroli, ale já použila mojí oblíbenou hnědou rýži Baldo.

Obměna

  • Místo mandlí můžete přidat jiné ořechy.
  • Můžete použít jakoukoliv rýži vhodnou na rizota.
  • Pórek můžete vynechat a použít pouze cibuli.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a vynecháme pepř.

    🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

    Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

    6 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    výborný recept, čekanku i rýži máme rádi a chutná nám

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Daikon v bílé omáčce

    Tento recept kombinuje jemný daikon s lahodnou krémovou omáčkou, což vytváří harmonický pokrm plný chutí. Miluji daikon připravený tímto způsobem, má úplně...

    Rizoto s mandlovým krémem

    Krémové, lahodné a na přípravu nenáročné rizoto z několika lehce dostupných ingrediencí.

    Čirok s dary podzimu

    Podzim je moje oblíbená sezóna. Barevný, melancholický, plný báječného ovoce a zeleniny. Stačí je vzít a donést je do kuchyně. Můj syn mi přinesl pytel kaš...

    Nadívané Portobello

    K podzimu patří houby a toto je malý nápad jak podávat houby portobello. Perfektní volba pro zdravou večeři nebo jako efektní předkrm, kterým zaručeně ohro...

    Prasorizo – řecký pórek s rýží

    Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

    Rýže s hráškem a mátou

    Rychlá rýže s čerstvým hráškem. Jednoduchý, banální recept, který je ovšem zároveň bohatý na chutě. Určitě vás nezklame, hrášek a máta je neskutečně výborn...