- celer
- bio citrón
- čerstvá majoránka
- čerstvý estragon
- čerstvé oregáno
- čerstvý česnek
- čerstvý rozmarýn
- čerstvá šalvěj
- čerstvý tymián
- čerstvý libeček
- sůl
- olivový olej
Jak připravit bylinkový pečený celer
- Odstraňte z celeru spodní část s kořínky.
- Celer povařte asi 15 minut. Bude to hodně záviset na velikosti celeru.
- Jakmile je poloměkký, proveďte řezy, ale nedokrajujte až do konce.
- Nasekejte bylinky, nakrájejte citrón na plátky. Do řezů vložte bylinky a citrón, osolte a nakapejte olivový olej.
- Položte na plech vyložený pečícím papírem, podlijte vodou, vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut.
- Po 30 minutách odstraňte spálené bylinky, vyměňte pergamenový papír, znovu pokapejte olejem a vodou a dopečte. Doba pečení bude záviset na velikosti a na tom, jak dlouho jste celer předvařili. Mně to trvalo dalších 30 minut.
- Upečený celer nakrájejte na plátky, podle potřeby ještě posolte, pokapejte olivovým olejem a podávejte.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Kupujte pouze mladý, čerstvý celer. Starý a dřevnatý uvnitř je k nepoužití.
- Délka pečení bude záležet na velikosti bulvy a na předvaření. Nelze proto uvést přesný čas. Řiďte se intuicí. Rozvařený celer nebude držet pěkně pohromadě po nakrájení a tvrdý celer budete muset péct podstatně delší dobu.
Obměna
- Použijte co nejvíce různých bylinek, i jiné než jsou v receptu.
- Při přípravě receptu byla jako příloha použita obyčejná čočka s quinoou a čerstvou cibulkou, ale fantazii se meze nekladou. Zase záleží pouze na vás.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nevařila jsem celer, jen jsem ho nakrájela na plátky a dala bylinky a citron a dala péct, mnamka to byla ❤️