- 400 g celeru
- 400 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 1 cibule
- 4 stonky kopru
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 2 kuličky jalovce
- jablečný ocet
- umeocet
- olej
- sůl
- pražená slunečnicová semínka
Jak snadno připravit polévku ala koprová z celeru
- Dáme ohřát vývar/vodu.
- Cibuli a celer nakrájíme na kostky, kopr nasekáme na jemno.
- Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli se solí. Za občasného míchání osmahneme.
- Přidáme celer a promícháme, krátce společně orestujeme a podlijeme horkým vývarem jen tolik, aby vývar nepřesáhl zeleninu. Raději dáme méně a v případě potřeby doředíme.
- Přiklopíme pokličkou a 10 – 15 minut dusíme do měkka. Píchneme vidličkou na zkoušku, že je celer měkký.
- Vypneme, vybereme koření, rozmixujeme. Pokud je polévka příliš hustá, přidáme trochu vývaru, aby se dala dobře rozmixovat a byla hladká.
- Ochutnáme. Polévka je totiž výborná tak jak je. Pokud chceme, přidáme trošku jablečného octa (kyselá a sladká chuť) nebo umeocta (kyselá a slaná chuť), já dávám trošinku od obou.
- Do hotové omáčky vmícháme nasekaný kopr a na závěr ozdobíme snítkou kopru a praženými semínky.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Semínka v našem receptu jsou na závěr pražený zakápnutá umecotem, proto vypadají jinak a jsou slaná – naprostá delikatesa, ale můžete dát i běžně opražená semínka.
- Dávám tolik zeleniny, že není potřeba zahušťovat, polévka je díky rozmixování krásně jemná a má jednotnou konzistenci. Pokud máte výkonný mixér, tak získáte krásnou bílou homogenní hmotu.
- Pokud dáte moc vývaru, bude řídká a bude se na krajích talíře oddělovat voda od tuhé části, proto dávejte vývar po částech a podle potřeby dořeďte.
- Pro dojem polévky zahuštěné moukou můžete na závěr zavařit lžičku nebo dvě kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
- Polévka je sama o sobě velmi chutná, dokonce i když vynecháte koření a dochucovadla, takže pokud spěcháte, můžete uvařit i bez koření.
- Omáčka sama o sobě působí jako smetanová, pokud chcete, můžete ji ještě zjemnit přidáním rostlinné smetany.
Obměna
- Můžete z ní udělat křenovou, česnekovou nebo bylinkovou podle nálady, stačí na závěr přidat jiné bylinky než kopr.
Děti
- Tato omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí a olejem, nedáváme koření a octy. (Můžeme takto připravit pro celou rodinu – dětem odebereme a dospělým dochutíme pomocí octů). Miminkům mladším než 12 měsíců vaříme bez tuku a zcela bez soli, bez koření a octů, pak se skvěle hodí na první příkrmy.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nedělní lehká snídaně 🙂
Před nedělním plaváním 🙂