Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Celerový krém s cuketou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Ingredience
4 porce
Na krém:
  • 1 menší celer
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst loupané červené čočky
  • sůl
  • šťáva z čerstvého zázvoru
  • umeboshi ocet
  • sůl
  • voda
Cuketa na povrch:
  • žluté a zelené cukety
  • sůl
  • nastrouhaný čerstvý zázvor
  • vymačkaný česnek
  • olej
Dekorace a dochucení:
  • semínkové krekry
  • pažitka
  • chipsy z cukety
  • červený prášek z řepy
  • okvětní lístky měsíčku

Většinou se rodiče snaží přivést na zdravou stravu své potomky, když jsou ještě v dětském věku. Rodiče Dagmary se ke ...

Jak připravit krém z celeru s restovanou cuketou

  1. Jednoduše vložte do hrnce celer, cibuli a česnek s vodou a přiveďte k varu. Cca v polovině varu přidejte loupanou červenou čočku. Vařte, dokud celer není měkký.
  2. Za pomoci tyčového mixéru rozmixujte na hladký, sametový krém.
  3. Přidejte čerstvou zázvorovou šťávu – stačí nastrouhat zázvor a rukou z něj šťávu vymačkat a 1 – 2 polévkové lžíce umeocta. Krém je hotov.
  4. Pokračujte cuketou. Na pánev nalijeme trochu oleje, přidejte strouhaný zázvor, vymačkaný česnek a cukety nakrájené na malé čtverečky. Několik minut restujte na prudkém ohni a ke konci osolte.
  5. Naservírujte krém, přidejte cuketu, posypejte červeným práškem z řepy a pažitkou. Můžete přidat lístky měsíčku.  Nakonec můžete přidat ještě nalámané semínkové krekry.

Praktické

  • Množství ingrediencí upravte podle počtu strávníků.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Krém můžeme dochutit různě, záleží na vaší fantazii. Já si nasuším do zásoby co se dá, a pak to krásně poslouží nejen jako dekorace, ale i jako ochucovadla.
  • Místo cuket můžete použít i jinou zeleninu – např. mrkev, skvělý bude také hrášek, kukuřice nebo houby…

Děti

  • S menším množstvím oleje a soli a bez koření vhodné pro děti od 2 let.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
27. 7. 2024

Mnam ♥️

Prosím, jaký je rozdíl mezi umeoctem a umeboshi octem? 🍀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Celozrnné farfalle se zeleninou, čočkou a klíčky alfa alfa

Krásně barevný letní recept, do kterého využijete čerstvá sezónní zeleninu a jehož příprava vám nezabere mnoho času.

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...

Tofu v sezamové krustě

Křupavé, pikantní a lahodné. Takové je tofu v této úpravě, kterou by snad neměli odmítnout ani jeho největší odpůrci. Doufám, že bude chutnat i vám.

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.