Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Celozrnná rýže basmati se zeleninou

Uvařeno
bez lepku

Rychlé rizoto, se sezónní zeleninou, která se skvěle doplňuje s použitým kořením. Lehké letní jídlo, které budete mít na stole během chvilky.

Ingredience
4 porce
  • 240 g celozrnné rýže basmati
  • 1 žlutá cuketa
  • 1 zelená cuketa
  • 1 malá červená paprika
  • 1 mrkev
  • kus daikonu
  • 1 hrst mandlí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 tempeh 
  • olej
  • sečuánský pepř
  • tamari
  • gomasio
  • sůl
  • pažitka

Babička nás nahlásila lékařce. Prý dcera nemá dostatečnou výživu. Odehrálo se velké drama, které nás hodně posunulo. ...

Jak připravit zeleninové rizoto s tempehem

  1. Uvařte rýži tak, jak jste zvyklí.
  2. Do pánve nalijte trochu oleje, přidejte ve hmoždíři rozmačkaný sečuánský pepř, mandle, nastrouhaný čerstvý zázvor a nakrájenou cibuli. Lehce orestujte.
  3. Nakrájejte všechnu zeleninu a tempeh na kostičky a přidejte do pánve. Lehce osolte, promíchejte a orestujte.
  4. Když je rýže připravena, přidejte ji na pánev se zeleninou, dobře promíchejte a pár minut ještě povařte.
  5. Na talíři pokapejte tamari, posypejte gomasiem a pažitkou podle chuti.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou nebo pohankovou omáčku tamari namísto sójové
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Můžete použít i jinou sezónní zeleninu, podle možností a chuti.
  • Můžete použít i jinou rýži.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ubereme ale koření a sůl.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

40 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Dan Dan noodles jinak

Dan Dan Noodles jsou jedním z nejznámějších pouličních jídel v Sečuanu. Vyzkoušejte ho ve zdravější veganské verzi. Pokud se budete držet receptu, úspěch u...

Letni quinoa

Toto lehké lehké letní jídlo je další možností, jak využít úrodu cuket. Je lahodné, voní kořením a jeho příprava vám zabere jen pár minut.

Krém z červené čočky, špalda a zelenina

I oko žádá své a proto si vždycky v kuchyni ráda hraji. Prášek z červené řepy zaručí wow efekt na talíři. Toto lahodné a jednoduché jídlo je nejen krásné n...

Kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží

Cukety jsou úžasné v tom, že si je můžeme dochutit podle svých preferencí. Třeba tyhle jsou pikantní a spolu s fazolemi a černou rýží naprosto delikatesní....

Tuřín po indicku

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...