Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Celozrnná rýže vařená s kaštany

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
sezóna zima

Sladké kaštany milujeme jak do sladkých, tak do slaných jídel, anebo jen tak upečené v troubě… A pokud nevíte co s nimi, přidejte je k vařícím se obilovinám. Můžete mít zajímavou přílohu, kaši nebo pokud kaštany s obilovinou rozmixujete, tak i dezert.

Ingredience
na 4 porce
  • 1 hrnek celozrnné rýže (nebo kombinace s jinou obilovinou)
  • 1,5-2 hrnky vody
  • hrst kaštanů
  • špetka soli

„Ale to je abnormálně zdravé dítě, toho si važte,“ pronesla logopedka po sérii mých odpovědí týkajících se mladší dce...

Jak připravit vařenou rýži s jedlými kaštany

  1. Rýži propláchneme ve vodě a dáme do hrnce.
  2. Přidáme kaštany a vodu a přivedeme k varu.
  3. Ztlumíme plamen, osolíme a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 45-60 minut, dle druhu rýže (viz obal).
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Vody do rýže dejte dle vašich preferencí, jak chcete mít rýži pevnou. Pokud chcete kaši, můžete dát až 3 hrnky vody.
  • Pokud je sezóna kaštanů, použijte čerstvé kaštany, které zbavíte slupky a celé nebo nakrájené na části dáte vařit spolu s rýží.
  • V Tescu a zdravých výživách se prodávají i již hotové uvařené a oloupané kaštany, které se dají jíst jen tak, nebo přidat k rýži a společně povařit.

Obměna

  • Místo rýže můžete použít kroupy, jáhly nebo jinou obilovinu.
  • Obiloviny můžete také zkombinovat. Například rýži s hatomugi, rýži s čirokem, rýži s jáhlami atp.
  • Doporučujeme vyzkoušet také verzi s rostlinným mlékem místo vody (obilovinu s kaštany zalijete mlékem namísto vody a budete dohromady vařit dle instrukcí v postupu). Budete mít krásně jemnou a nasládlou kaši na snídani nebo dezert na svačinku.

Kombinujeme

  • Obilovinu s kaštany můžete podávat jako přílohu k hlavním jídlům. Hodí se například k omáčkám, zeleninovým nebo luštěninovým směsím atp.
  • Stejně můžete uvařit i rýžovou kaši s kaštany na snídani. Stačí jen přidat více vody.
  • Pokud chcete dezert, rozmixujte uvařenou obilovinu s kaštany, případně ještě dochuťte sladem, sirupem či kořením (vanilka, skořice) aj.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej. Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Prosím, kaštany oloupu jen z té tvrdé vrchní slupky? Ta slabší se mi nedaří oloupat. Nebo se vaří s rýží celé, neoloupané?

Kopretina
2. 11. 2021

Ahoj holky, jak loupete neuvařené kaštany? Nějak se mi to nedaří tak, aby mi zůstaly všechny prsty :D. Nemáte na to nějaký fígl?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí

Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm – lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brok...

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Voňavá celozrnná rýže

Rychlé pikantní jídlo, do které můžete zužitkovat odřezky z přípravy cajunských plátků. Skvělé například jako rychlá večeře, kterou budete mít během pár mi...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...