Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Celozrnné kornouty s paštikou

Uvařeno
bez sóji
bez mléka

Tyto jakoby kremrole, určitě neurazí nikoho z vašich hostů. Výborně se hodí k pohoštění a k různým svátečním příležitostem. 

Ingredience
Na kremrole:
  • 300 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 1 lžíce černého sezamového semínka
  • 1 lžíce lněného semínka
  • 1 lžíce semen fenyklu
  • 2 lžíce máku
  • 30 ml oleje
  • 200 ml studené vody
  • sůl
Na paštiku:
  • 100 g vařené malé čočky
  • 200 g žampionů
  • 1 cibule
  • 125 g přírodního tofu
  • 1 lžíce tamari
  • sůl
  • olej
  • mletá sladká paprika
  • pepř
  • sušený tymián
  • 30 g kešu
  • 20 g mandlí
  • pažitka
  • olej na potření povrchu formiček

Štěpánka oslavila první rok s Jíme Jinak. Rozhodla se, že se odmění a dopřeje si den plný hříchů a bude celý den jíst...

Jak připravit kremrole na slano s paštikou

  1. Smíchejte všechny přísady na kremrole, vypracujte těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočinout v chladničce, dokud nebude připravena paštika.
  2. Uvařte čočku a nechte ji stranou.
  3. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho a přidejte nakrájenou cibuli. Orestujte. Potom přidejte nakrájené houby, kešu oříšky, mandle, tofu rozdrobené mezi prsty, sušený tymián, papriku, sůl a pepř. Restujte, dokud není všechno uvařené. Nechte vychladnout.
  4. Vložte uvařenou čočku do mixéru společně s připravenou vychladlou směsí, přidejte tamari a rozmixujte, abyste získali konzistenci paštiky. Ochutnejte, pokud je třeba, dolaďte chuť pomocí tamari.
  5. Vezměte těsto z lednice, vyválejte ho a pomocí ozubeného kolečka vyřízněte proužky. Formičky na kremrole naolejujte a pásy těsta natočte na formičky.
  6. Pečte při 220°C do zlatova.
  7. Odstraňte formičky, nechte kremrole vychladnout a naplňte je paštikou, posypte pažitkou.

Praktické

  • Pokud vám zbyde těsto, vyválejte ho na placky a upečte je na pánvi.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.
  • Paštika je vhodná i na kváskový chléb, do placek, palačinek, prostě jak vám nejvíc chutná.
  • Paštika je bezlepková.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Do těsta můžete použít jiná semínka, dle vaší fantazie.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Michaela
13. 4. 2021

Paštika výborná! Děkuji za recept 👍

Vladislava
25. 3. 2021

Vynikající paštika, nepekla jsme trubičky,namazala na žitný chleba, všichni se olizovali, musím dělat ze dvou dávek, část rozdám v práci, všichni jsou překvapeni, že je to zdravé a dobré!!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...

Slané ovesné sušenky

Slaná pochoutka, u které vám zaručuji, že brzo zmizí, proto si nedělejte hlavu s jejich skladováním. Jsou vhodné jako zdravá svačinka nebo jako pohoštění p...

Slané vafle s bylinkami

Vyzkoušejte tyto chuťově výborné slané vafle s vůní Provence a nechte se vůní bylinek naladit na jaro. Je to prima změna na svačinu ale i rychlé a originál...

Mangoldové galetky

Máte chuť na nějakou dobrou a zároveň zdravou slanou chuťovku? Tyto galetky jsou skvělé jak teplé, tak za studena a hodí se jako pohoštění pro hosty a nebo...

Gujarati Khandvi

Přirozeně bezlepkové indické jídlo bez vajec, mléka je skvělá slaná chuťovka vhodná jako svačina nebo pohoštění pro návštěvy. Tento recept vám určitě zachu...

Košíčky s dýňovým sýrem

Košíčky s dýňovým sýrem se skvěle hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jako lehká svačina. Navíc jsou bez lepku a příprava nezabere mnoho času.