rozkvas:
- 20 g aktivního (tj. nakrmeného a oživeného) kvásku
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 150 ml vody
těsto:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 400 g špaldové mouky
- 100-150 g vody/rostlinného mléka
- 1 lžička vanilky v prášku
- hrst rozinek
- hrst vlašských ořechů
- 100 ml obilného sirupu
- 80 ml oleje
- 1 lžíce mletého lněného nebo chia semínka
- kůra z 1 BIO citrónu
- špetka soli
ostatní:
- hrst loupaných mandlí
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce obilného sirupu
Jak připravit vánočku z kvásku
- Aktivní kvásek smícháme s vodou a vmícháme mouku.
- Pořádně rozmícháme a necháme zakryté sáčkem nebo utěrkou na lince 5-9 hodin kvasit. Vznikne rozkvas.
- Do rozkvasu vlijeme 100-150 ml vody nebo mléka (začneme raději na 100 ml, záleží od savosti mouky), rozmícháme a postupně přidáváme všechny další ingredience tak, aby vzniklo dobře tvarovatelné těsto. Pokud by bylo husté, přidáme ještě trošku vody/mléka, pokud řídké, přidáme mouku.
- Těsto vyndáme z mísy do ruky, chytneme ho za jeden konec a natáhneme jako prádlo, které bychom chtěli pověsit, chytneme za další konec a takto opakujeme ze všech stran.
- Pak ho ráznějším pohybem “hodíme” na linku, přeložíme na půl a znovu větší silou “hodíme” a přeložíme. Opakujeme, dokud těsto není pružné.
- Poprášíme ho moukou, aby nelepilo a necháme bochánek kvasit v misce zabalené do sáčku nebo utěrky.
- Po 4-5 hodinách těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Rozkrojíme ho na několik menších dílů a trošku je poválíme a zpracujeme v mouce, aby se nelepily.
- Z dílů uválíme delší hady (můžeme zase použít mouku, aby se nelepily).
- Z hadů tvarujeme jidáše – uzlíky, smyšky, esíčka.
- Ozdobíme je mandličkami (vmáčkneme do otvorů v těstě).
- Zakryjeme je utěrkou a necháme ještě 1-1,5 hodiny kvasit.
- Rozpálíme si troubu na 220°C.
- V misce si rozmícháme olej a sirup a pomocí mašlovačky potřeme vánočku (bude vypadat jako potřená vajíčkem).
- Papír přemístíme na plech a ten dáme do trouby.
- Pečeme 10 minut.
- Poté snížíme teplotu na 180°C a dopékáme cca 20 minut (kontrolujeme barvu, kdyby jidáše nebo mandličky začínaly moc hnědnout, je čas je vyndat.
- Kontrolujeme špejlí (píchneme s ní do jidáše a měla by vyjít suchá).
- Necháme vystydnout a podáváme. Můžeme “pocukrovat” kokosovou moukou nebo sušeným sladem.
Praktické
- Když nemám čas s těstem dělat caviky, vezmu jednoduše kvásek, co zrovna stojí nabublaný na lince, zadělám těsto a jak vykyne, nadělám jidáše a upeču. Nejsou tak nadýchané jako když jdu poctivě krok za krokem v receptu, ale nám chutnají i tak.
- Kúra z citrónu je velmi aromatická, zvláště u bio citrónů, pokud nechcete, aby byl citrón ve vánočce příliš nápadný, dejte jen lžičku kúry.
- Aktivní kvásek připravíte tak, že vezmete mateřský kvásek z lednice (5 g) a dokrmíte ho 20 ml vody a 20 g mouky (nejlépe celozrnné pšeničné, ale může být i žitná), zamícháme a necháte přes noc vykvasit. Vznikne aktivní kvásek.
- Jidáše uchovávejte zabalené v utěrce nebo látkovém sáčku.
- Pokud by vám stihly ztvrdnout, stačí je chvilku napařit na pařáčku.
- Nejlepší je použít co nejčerstvější mouku. Pokud máte blender, můžete si zrno rozmixovat a poté přesít přes sítko nebo namlít v mlýnku na mouku či přímo koupit mouku čerstvě mletou z mlýna.
Obměna
- Rozinky můžete den předem namočit do rumu nebo mirinu. Můžete je nahradit jiným sušeným ovocem.
- Ořechy můžete nahradit mandlemi nebo jinými ořechy či semínky.
- Místo špaldové mouky můžete použít i pšeničnou.
- Do vánočky můžete použít jakékoliv rostlinné mléko, nejlépe ale rýžové nebo mandlové. Výborná je ale také z vody.
Děti
- Jidáše dáváme dětem v době, kdy už jedí pečivo, u malých dětí nespěcháme a odkládáme pečivo na co nejpozději. Nejdříve od 1,5 roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Povedly se! Děkujeme 🌸