- půl kila zbytků obilí (rýže, oves, kroupy…nebo jiných obilovin)
- půl kila pohankové mouky
- horká voda podle potřeby
- lžička oleje do vody
- lžička soli
- Do velkého hrnce dáme vodu, přidáme trochu soli, oleje a dáme vařit na sporák.
- Uvařené zbytky obilí (může být i v kombinaci s jinou obilovinou, semínky apod.) dáme do mísy, přidáme sůl a trochu horké vody a rozmixujeme ponorným mixérem na hustší kaši.
- Přidáváme postupně mouku. Těsto s moukou pořádně zpracujeme a mouky dáme tolik, aby těsto bylo hodně hutné. Cílem je vytvořit velmi hutné těsto, které bude tuhé asi jako modelína.
- Když je těsto dostatečně tuhé, vytvoříme si několik dlouhých úzkých válečků v průměru asi 4-5 cm. Válečky se tvoří nejlépe tak, že si ruce namočíme do misky s vodou a vytvoříme hladký váleček. Ten potom doválíme na podsypaném válu, aby těsto nelepilo. Širokým nožem nakrájíme z válečku asi 5 cm dlouhé noky.
- Noky vkládáme postupně do horké vařící se vody. Noky vaříme je jen několik minut, dokud nevyplavou. Jakmile vyplavou, jsou už hotové. Pozor, vyndejte je hned, jinak se rozvaří!
- Noky propláchněte ve studené vodě, aby se neslepily.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pro verzi bez lepku použijte bezlepkovou obilovinu.
- S vodou šetříme, přidáme ji jen tolik, aby se nám podařilo udělat těsto. Záleží hlavně na tom, jak moc mokré nebo suché je uvařené obilí. Čím více dáte vody, tím více bude potřeba mouky.
- Pokud to s vodou přeženeme, je potřeba přidat víc mouky. Pokud se těsto rozpadá, nedrží pohromadě, je potřeba přidat i trochu vody a další mouku.
- Noky vyndáme nejlépe pomocí sítka nebo děrované naběračky.
Děti
- Noky jsou vhodné pro děti asi o d 14 měsíců.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Povedlo se! Kroupy ze včerejška s trochou rýže, pár lžic pohankové mouky a za chvilku hotové noky, skvělý :)
Fazole super! Pochutnal si i manžel. Na nokách si pochutnal i syn – úplně je zhltnul. Dělala jsem je ze základu rýže s jáhly a se špaldovou moukou…