- 2 hrnky hladké špaldové mouky
- 2 hrnky hladké ječné mouky (nebo vynechat a dát dohromady 4 hrnky špaldové)
- 1/2 hrnku pohankové mouky
- studená voda dle potřeby (1-1,5 litru)
- olej (pokud nemáte kvalitní pánev, kde lze dělat palačinky bez oleje)
- 2 jablka
- hrst rozinek
- skořice
- na posypání: kokos a obilný sirup (doporučujeme rýžový)
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Jablečnou náplň připravíme tak, že omytá jablka zbavíme jadřinců a včetně slupky je nastrouháme nahrubo na struhadle. Můžeme použít i sekací příruční mixér, bude to rychlejší.
- Na dno kastrolku dáme takto nastrouhaná jablka, zasypeme je rozinkami propláchnutými ve studené vodě a přidáme trošku skořice pro vůni.
- Přidáme špetku soli pro zvýraznění chutě a sladkosti, přiklopíme a na mírném plameni dusíme zcela bez vody cca 15 až 20 minut.
- Nyní připravíme těsto na palačinky. V míse rozmícháme všechny mouky.
- Postupně pak vmícháváme studenou vodu tak dlouho, až dostaneme velmi řídké těsto na palačinky.
- Na rozpálené pánvi pak smažíme tenké palačinky a obracíme v momentě, kdy se začnou odlupovat, ne dříve, aby se netrhaly. První se většinou nepovede, tak se nelekněte.
- Palačinky plníme připraveným jablečným pyré.
- Pro čistě bezlepkovou verzi připravíme palačinky pouze z pohankové mouky, případně můžeme zkombinovat více bezlepkových mouk (rýžová, kukuřičná..), ale pohanka by měla mít navrch, protože dobře pojí.
- Pokud ještě nemáte zkušenost s celozrnnými palačinkami, zkuste na pánvičku udělat jen jednu maličkou pro otestování těsta – pokud je moc vysoká, spíš jako lívance, nebo se trhá, máte zřejmě těsto moc husté a chce to trochu naředit.
- Množství palačinek z tohoto těsta je dostatečné pro 4 lidi na najezení, ale pamatujte, že palačinky s ovocem jsou dezert a nejíme je ve velkém a často, protože kombinace ovoce a mouky není ideální. Je to recept pro zdravé lidi, kteří si chtějí zamlsat zdravěji. Ostatní si palačinku dají raději na slano viz níže.
- Dělám palačinek vždycky rovnou víc – když náhodou zbydou, máme po ruce perfektní základ na svačinu v lednici. Dají se plnit i slanou náplní, třeba pomazánkou připravenou ze zbytků luštěnin nebo směsí se zeleninou a obilím. Perfektní na upotřebení zbytků.
- Osvědčilo se mi “smažit” palačinky na nepřilnavé pánvi jen jednou vytřené olejem, pak už žádný nedávám. Drobečky, které se občas udělají z úlomků, utírám papírovým ubrouskem a mám krásně křupavé palačinky zcela bez oleje.
- Kvalitní pánvička zásadně usnadní práci a ušetří nervy.
- Palačinky můžeme podávat teplé na sladko jako dezert nebo na slano jako hlavní jídlo.
- Zkombinujeme-li palačinku s luštěninovou pomazánkou a teplou zeleninou, dostaneme kompletní talíř a velmi rychlý oběd či večeři.
- Palačinky můžeme dát dětem do školy či vzít s sebou na výlet místo chleba.
- Stejně dobře můžeme udělat palačinky jen z jednoho druhu mouky.
- Místo jablek můžeme na pyré použít hrušky, švestky, meruňky, podle sezónní nabídky.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
A bezlepková varianta? Zkoušela jsem půl mouky pohankové a půl rýžové, ale moc to nešlo. Líp to šlo z půl pohankové a půl kukuřičné. Jaké máte zkušenosti, z čeho to jde nejlíp? Bezlepkově. Díky.
Tak tento recept mě láká, asi jsem ho ještě nedělala, ač už jsem ho musela rozhodně tady na JJ někdy potkat. Zaujalo mě, že ta jablka se mají na mírném ohni dusit zcela bez vody… jak to, že se to nepřipálí? To je tou solí (předpokládám, že díky nim jablka pustí vodu), nebo máte nějaké speciální nádobí? Já mám všechny hrnce a rendlíky z nerezu, jen jeden velký mám z litiny…