Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Celozrnný ječmen s dýní, azuki a mizunou

Uvařeno
bez mléka

Ječmen s dýní a fazolemi nabízí výtečnou kombinaci podzimních chutí, která zahřeje a zasytí. Zkuste tento lahodný, výživný pokrm, který je ideální pro chladnější dny.

Ingredience
2 porce
  • 100 g celozrnného ječmene
  • 50 g loupaných adzuki fazolí
  • kus dýně
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • rozmarýn
  • saturejka
  • sůl
  • mizuna
  • citrónová šťáva

Markétu trápilo, že jsou děti pořád nemocné, tak se rozhodla změnit jídelníček. Jak to zvládl manžel? Jaké byly jejic...

Jak připravit ječmen s dýní a fazolemi

  1. Namočte ječmen přes noc do vody. Následujícího dne vařte 80 minut. Nechte stranou.
  2. Uvařte fazole adzuki a nechte stranou.
  3. Na pánvi rozpalte olej a přidejte česnek, dýni nakrájenou na kostičky, saturejku a rozmarýn. Orestujte pár minut. Podlijte vodou, přidejte sůl a duste, dokud nebude dýně měkká.
  4. Přidejte do pánve s dýní adzuki a ječmen, promíchejte a vařte dalších pár minut.
  5. Nakonec posypejte nasekanou mizunou a pokapejte citrónovou šťávou.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Ječmen se vaří dlouho, proto si připravte všechno ostatní, zatímco se ječmen vaří a jídlo bude hotové dříve.
  • Pokud chcete mít ječmen vařený dřív, použijte tlakový hrnec.

Obměna

  • Místo mizuny můžete použít rukolu, petrželku, polníček apod.
  • Můžete i obměnit fazole adzuki za jinou luštěninu.

Děti

  • Vhodní pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Bulgur s květákovou rýží

Rychlý recept s bulgurem, který je díky citronové šťávě velmi osvěžující a díky papričce i zahřívající. Pokud ho vyzkoušíte, dejte vědět, zda se i vám tato...

Červené fazole se špaldou a kopřivovým krémem

Sezóna kopřiv je tu. Přijdete si tuto zdravím nabitou bylinku na talíř v podobně chutného krému, který vám poslouží v hustém provedení také jako pomazánka....

Podzimní noodles

Pokud máte rádi recepty ve stylu číny, určitě zkuste tento s podzimní zeleninou. Recept je variabilní a můžete ho snadno přizpůsobit vaší chuti a stavu zás...

Polévka z bílé quinoi

Tato hustá a kořeněná polévka vás určitě zahřeje. Je jednoduchá na přípravu, ale neošiďte jí o koření.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Portobello katsu kari

Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také s naší fantazií...