- 3 hrnky celozrnné mouky (pšeničné nebo špaldové, lze nakombinovat i se žitnou)
- 2 – 3 hrnky uvařených krup nebo krupek
- 1 a 1/2 hrnku vody
- cca 2/3 hrnku kvásku
- 3 lžíce oleje
- 0,5 až 1 lžička soli
- 1 lžíčka kmínu
- 3 lžíce dýňového semínka
- 3 lžíce slunečnicového semínka
Postup
- Do mísy dáme vodu, mouku, kvásek, sůl, kmín a olej.
- Propláchneme dýňová a slunečnicová semínka pod studenou vodou a přidáme do mísy k ostatním ingrediencím.
- Vmícháme uvařené kroupy (nesmí být vařící, zabily by kvásek a chléb by nevykynul) a důkladně promícháme, aby v chlebu nebyly hrudky.
- Vařečkou zpracujeme na tuhé těsto.
- Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin. Záleží jak vám těsto rychle vykyne. V pekárně, kde je teplo, kyne rychleji než jen na kuchyňské lince. Objem chleba by se měl zvětšit minimálně o třetinu až o polovinu.
- Po vykynutí přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v pekárně nebo v troubě.
Pečeme v pekárně
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Pokud máte pekárnu s teflonovou formou, kterou není potřeba vymazávat, stačí nasypat všechny ingredience dovnitř, dát program domácí pečení, kde celý proces včetně míchání, kynutí a pečení trvá skoro 7 hodin a nemusíte se už o nic starat. Pekárna si sama řídí kynutí a pečení. V pekárně lze většinou nastavit, jak chcete chléb mít tmavý a křupavý. Zdravější je světlý a ne tolik upečený. Chléb má pak minimální kůrku a je jemný. Takový je zdravější a lépe stravitelný.
Pečeme v troubě
Pokud pekárnu nemáte, necháte chléb kynout při běžné teplotě, nebo někde poblíž tepla (u topení ap.), bude to trvat o pár hodin déle. Nevadí, když ho necháte kynout celou noc. Večer zaděláte a ráno upečete, nebo obráceně. Po vykynutí přendáte chleba do vymazané a vysypané formy nebo mísy a vršek chlebu posypeme semínky a trochou kmínu. Kynout ho můžete nechat i v košíku a pak ho přendat na plech. Těsto ale často kynutím zřídne, tak raději používám formu na chleba. Jestli ji nemáte, dá se použít varné sklo. Pokud je těsto dostatečně tuhé i po vykynutí, můžete samozřejmě péct bochníček přímo na plechu.
- Troubu předehřejte na 200°C a zároveň do ní dejte misku s vodou, ideálně nerezovou, nebo skleněnou, která vydrží velké teplo.
- Chleba pak vkládejte do vyhřáté vlhké trouby a pečte ho asi 15 minut na 200°C.
- Pak troubu ztlumte na 170°C a pečte dalších 30 minut i s miskou s vodou.
- Pak misku vyndejte a chleba nechte v troubě s otevřenými dvířky pomalu vychladnout.
- Chleba má rád pomalé snižování teploty a pomalé vychladnutí. Klidně ho nechte pár hodin v troubě s otevřenými dvířky, až zcela vychladne.
Napařovaný a dopečený chléb
Chcete-li chléb zdravější, dá se jednoduše nakombinovat napařování s pečením.
- Po vykynutí chleba dejte na namočenou utěrku na pařák, chléb do utěrky vyklopte a zabalte, pod pařák kam nezapomeňte dát dostatečně vody.
- Pařte hodinu přiklopené pokličkou a hlídejte si, aby se vám nevypařila voda.
- Ke konci paření si předehřejte troubu na 200 °C a chleba v ní dopečte ještě asi 30 minut. Bude mít kůrku a uvnitř bude zároveň bude mokřejší a zdravější.
Tip
Pokud chléb, který je už trochu tvrdší napaříte asi 10 minut v páře, bude chutnat jako čerstvý.
Kombinujeme
K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu. My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže mi ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.
Děti
Pro děti je pečivo z mouky nevhodné, proto co nejdéle nabízíme místo pečeného chleba s moukou raději obilný chlebíček nebo alespoň chléb podle předchozího receptu připravíme celý v páře (formu s chlebem postavíme do většího hrnce s vodou a vaříme v páře cca 1,5 hodiny). Pokud dítě od malička dostává chléb kupovaný, pak je samozřejmě vždycky lepší chléb kváskový byť v troubě či pekárně připravený, protože alespoň nebude obsahovat éčka a chemické přísady.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaaaaaam ♥️
Prosím, prosím, ty 2/3 hrnku kvásku na začátku, to je kvásek vzešlý (smíchaná lžička kvásku s vodou a moukou a necháno tak 9 hodin na lince) nebo kvásek vytažený z lednice? Před chvílí jsem chléb dodělala. Dělala jsem napařovaný ve skleněné formě od SIMAXu, kterou testuju. Těsto bylo hodně řídké, tak bych ho stejně jen tak na utěrku nedala. Přijde mi ale, že mi jednak hodně vyběhnul a pak padnul, po rozkrojení se mi zdá, že je nedodělaný a na chuti je to teda fakt kyseláč a to mám kyselé hodně ráda. Přemýšlím, jestli ho vzít ke tchýni slepicím rovnou nebo ještě chvilku počkat, jak se budou na něj xichtit děti a manžel. :-)