- 1 cibule
- 1/2 strouhané cukety
- 1 hrnek černé čočky belugy
- 3 hrnky vody
- 2 stroužky česneku
- 2 stonky čerstvého oregána
- 1 lžíce oleje
- půl lžičky drceného kmínu
- sůl
- umeocet a sojová omáčka na dochucení
Jak připravit vařenou černou čočku
- Černou čočku namočíme na pár hodin (můžeme přes noc) a uvaříme v nové vodě bez soli cca 30 minut (na skus).
- Cibuli nakrájíme na plátky, cuketu nastrouháme nahrubo.
- Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli.
- Přidáme cuketu a kmín.
- Restujeme několik minut a přidáme trochu vody na podlití. Dusíme krátce pár minut.
- Přidáme prolisovaný česnek a čerstvé oregáno, promícháme, aby česnek prošel varem a vypneme.
- Pokud potřebujeme dosolit či dokyselit, přidáme trochu sojové omáčky či umeocta.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Uvaří se i bez namáčení. Namáčení je výhodné, protože se nastarutuje klíčení a zmnoží se vitamíny a enzymy, namočná je také lépe stravitelná.
- Po uvaření není tak výrazně černá jako za syrova.
Kombinujeme
- Čočku a zeleninu už máme zastoupené, takže stačí přidat obilí a něco čerstvého a máte kompletní talíř.
Děti
- Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, menším dětem připravíme bez soli a tuku ve vedlejším kastrolku stejné jídlo.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Zbyla mi cuketa, tak jsme měli v týdnu rychlou večeři 🙂
Osvědčená klasika, která nikdy nezklame 🙂