Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Černá čočka Beluga s cuketou

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Černá čočka Beluga vám zpestří jídelníček. Má lehce oříškovou příchuť a vysoký obsah bílkovin, vitamínů řady B, antioxidantů a mnoha dalších cenných látek. Příjemná je tím, že drží tvar, takže si při jídle máte do čeho kousnout. Většinou její chuť ocení i ti, kdo potřebují na talíři maso. Stačí jim to patřičně ochutit.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1/2 strouhané cukety
  • 1 hrnek černé čočky belugy
  • 3 hrnky vody
  • 2 stroužky česneku
  • 2 stonky čerstvého oregána
  • 1 lžíce oleje
  • půl lžičky drceného kmínu
  • sůl
  • umeocet a sojová omáčka na dochucení

Po dvou nedonošených dětech jsem byla vyřízená. Ukázalo se, že mám alergii na lepek a mléko a učila jsem se vařit bez...

Jak připravit vařenou černou čočku

  1. Černou čočku namočíme na pár hodin (můžeme přes noc) a uvaříme v nové vodě bez soli cca 30 minut (na skus).
  2. Cibuli nakrájíme na plátky, cuketu nastrouháme nahrubo.
  3. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli.
  4. Přidáme cuketu a kmín.
  5. Restujeme několik minut a přidáme trochu vody na podlití. Dusíme krátce pár minut.
  6. Přidáme prolisovaný česnek a čerstvé oregáno, promícháme, aby česnek prošel varem a vypneme.
  7. Pokud potřebujeme dosolit či dokyselit, přidáme trochu sojové omáčky či umeocta.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Uvaří se i bez namáčení. Namáčení je výhodné, protože se nastarutuje klíčení a zmnoží se vitamíny a enzymy, namočná je také lépe stravitelná.
  • Po uvaření není tak výrazně černá jako za syrova.

Kombinujeme

  • Čočku a zeleninu už máme zastoupené, takže stačí přidat obilí a něco čerstvého a máte kompletní talíř.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, menším dětem připravíme bez soli a tuku ve vedlejším kastrolku stejné jídlo.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
4. 11. 2024

Zbyla mi cuketa, tak jsme měli v týdnu rychlou večeři 🙂

Jaroslav Hlávka
8. 10. 2024

Osvědčená klasika, která nikdy nezklame 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Čočkový koláč s cuketou (bezlepkový)

Slané koláče jsou příjemným zpestřením a krásně v nich schováte jak zeleninu tak luštěninu před strávníky, kteří zdravé stravě příliš neholdují. U nás doma...