- 1 hrnek černé čočky Beluga
- 3 hrnky vody
- 1 cibule
- 1 hrnek bílého zelí
- 1 střední batát
- 2 bobkové listy
- půl lžičky mletého kmínu
- 3 stroužky česneku
- olej
- sůl
Jak připravit černou čočku beluga
- Čočku namočíme na několik hodin nebo přes noc.
- Vaříme ve trojnásobku vody asi 40 minut do změknutí. Nesolíme.
- Mezitím si nakrájíme zeleninu. Cibuli na kostičky, zelí na proužky a batát na drobné kostičky.
- Na oleji zpěníme cibuli, zelí, přidáme sůl a chvíli společně restujeme.
- Zalijeme vývarem z čočky a přidáme na jemné kostičky nakrájený batát. Vývaru dáme tolik, aby zelenina byla ponořená.
- Přidáme koření – bobkový list, kmín a prolisovaný česnek.
- Vaříme 10 minut, pak přidáme uvařenou čočku. Vody z čočky dáme jen tolik, aby zelenina s čočkou byla trošku ponořená, a nebyla z pokrmu polévka.
- Společně s čočkou povaříme ještě 10 minut. Batáty se trochu rozvaří a omáčku zahustí.
- Omáčku odstavíme a dochutíme umeoctem.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Obměna
- Čočku Belugu můžete zaměnit za jiný druh čočky. Podle zásob si upravte složení zeleniny, bylinek a koření. Vždycky to bude rychlá dobrota.
- Můžete ještě dochutit kapkou sojové omáčky nebo připravit smetanovou verzi pomocí rostlinné smetany přidané na závěr.
Kombinujeme
- Čočka Beluga je výborná s jakoukoliv obilovinou, ale i knedlíkem.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku. Budeme šetřit se solí a kořením.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrota, děkuju ❤️
Páteční večeře, tentokrát ve variaci s bezpluchým ovsem 🙂