Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Černé fazole podle Elly

Uvařeno
bez lepku
bez cukru

Jednoduché a rychlé jídlo, které jistě potěší i konvenční strávníky. Skvělé jako rychlá večeře, třeba s kouskem kváskového chleba nebo různými plackami.

Ingredience
1 porce
  • 100 g sušených černých fazolí
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • šťáva z 1/2 velkého citrónu
  • 2 lžičky rýžového misa
  • 2 polévkové lžíce rajčatové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá pažitka

Moc se nám líbil originální přístup Hanky, která nechtěla vařit zdravě jen pro sebe, ale pro celou rodinu. Nechte se ...

Jak připravit vynikající černé fazole podle Elly

  1. Černé fazole namočte přes noc.
  2. Další den vařte fazole, dokud nejsou velmi měkké.
  3. Do pánve dejte olej, přidejte prolisovaný česnek a ohřejte olej, aby se česnek rozvoněl.
  4. Poté přidejte vařené fazole, miso, rajčatovou šťávu a citrónovou šťávu. Osolte a opepřete. Část fazolí trochu rozmačkejte vidličkou, ne všechny ! Vařte na mírném ohni asi 10 minut. Nakonec posypejte pažitkou.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Můžete podávat teplé i vychladlé.
  • Počítejte vždy 100 g suchých fazolí na osobu.

Obměna

  • Můžete vyzkoušet i jiný druh fazolí.
  • Můžete použít i bylinky, záleží na vaší fantazii.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Zdroj inspirace

  • Inspirací k tomuto receptu mi byla Ella Woodwardová, jejíž život je obrácen vzhůru nohama kvůli onemocnění ortostatickým posturálním tachykardickým syndromem. Ella se rozhodla čelit tomuto problému holistickými prostředky, ale zejména změnou stravy. Její recept jsem si upravila, vyzkoušela a nyní ho nabízím k vyzkoušení i vám.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

114 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

katkasedtob
16. 11. 2024

Krása, to zkusím. A nevadí to množství? 100g sušených fazolí? Psalo se zde, že jen 3 lžíce pomalu denně uvařených. 😊

Jaroslav Hlávka
8. 4. 2024

Rychlá čtvrteční večeře 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrnové Marry Me

Původ receptu, toho originálního Marry Me, není znám. Pravděpodobně se zrodil v USA a měl obrovský úspěch. Recept dělá čest svému jménu. Je tak dobrý, že k...

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Geomeun kongjorim – sladké korejské fazole

Sladké a zároveň slané, přesně takové jsou tyto fazole, které jsou v Koreji oblíbenou přílohou. Jejich chuť je opravdu skvělá a potěší hlavně ty, co mají r...

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

Beluga na švestkách

Podzim se blíží a já si konečně začínám užívat jeho plodů a barev. Pokud máte rádi zajímavé a nezvyklé kontrasty chutí, určitě vyzkoušejte.