Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Černé fazole s ovsem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný barevný kontrast. Ingrediencí není příliš moc a přesto je chuť výrazná a kořeněná.

Ingredience
2 porce
  • 100 g černých fazolí
  • 80 g celozrnného (bezpluchého) ovsa
  • olej
  • čerstvé bílé zelí
  • kysané zelí
  • červená řepa
  • cibule
  • celý kmín
  • hořčičná semínka
  • 1 čajová lžička datlového sirupu
  • umeocet
  • sůl
  • pepř
  • tamari
  • sladká paprika

Jak připravit bezpluchý oves se zelím a černými fazolemi

  1. Namočte fazole i oves přes noc (každé do jiného hrnce).
  2. Fazole ráno slijte, propláchněte a vařte je 60 minut s kouskem mořské řasy, ideálně v tlakovém hrnci, do měkka.
  3. Oves nemusíte slívat a uvařte ho 45-60 minut s nejlépe v tlakovém hrnci.
  4. Uvařený oves dochuťte tamari a olivovým olejem a dejte stranou
  5. Do kastrolu nalijte olej, rozpalte ho a přidejte hořčičná semínka a kmín. Restujte, dokud semínka nezačnou praskat.
  6. Přidejte nakrájenou cibuli, posypejte paprikou a několik minut restujte. Po změknutí cibule přidejte nahrubo nastrouhanou červenou řepu, nakrájené čerstvé a kysané zelí a vařené fazole. Pokapejte umeoctem, který dodává chuť a zvýrazní barvu řepy. Podlijte trochou vody, přiklopte víkem a duste asi 10 minut. Nechte trochu zhoustnout, ale ne úplně.
  7. Na talíř servírujeme oves a hotovou směs fazolí a zelí. Můžete také všechno promíchat a podávat smíchané.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte jinou obilovinu, vhodnou pro bezlepkovou dietu.
  • Dejte oves namáčet včas, k namáčení potřebuje 12-16 hodin. Návod na vaření ovsa najdete zde.
  • Pokud si oves a fazole uvaříte předem, budete mít toto jídlo během chvilky na stole. My míváme předem uvařený oves a fazole a pak z nich podobné dobroty kouzlíme během pár minut, protože připravujeme jen zeleninu.

Obměna

  • Místo datlového sirupu můžete použít i jiné sladidlo. Výsledek má být sladkokyselý,

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pokud už jedí všechny druhy obilovin a luštěnin, můžete zařadit i dříve, kolem 1,5 roku.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

33 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnešní oběd velmi dobrý, u mne bez červené řepy, tu nedám!

bmarketa
27. 1. 2025

Vypadá to skvěle! Tak tohle bude zítra u nás na oběd 👍 Už jdu namočit fazole i oves 😃

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.
25
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Černá rýže s pestem a fazolemi

Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.

Oves se zelím a fazolovou drobenkou

Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci a obilí a zelí doplněnou netradiční drobenkou z fazolí a hub. Určitě si pochutnáte.

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...