Přehled černých potravin
Když se podíváte do polic ve zdravé výživě, uvidíte, kolik potravin se přímo jmenuje “černá” a skutečně mají i patřičnou barvu:
- mořské řasy (arame, hijiky)
- fazole černá ledvina
- tekka koření
- černá rýže a výrobky z ní (mochi, těstoviny apod.)
- černá quinoa
- černá čočka
- černá fazole
- fazole černé oko
Pozor na černé olivy! Ty, co běžně kupujeme, nejsou přirozeně černé, ale obarvené pomocí potravinářské chemie (Černé olivy nejsou pravé).
- černé sojové boby
- černý kořen
- černá ředkev
- tmavé houby
- černá semínka (černý sezam, mák, dýňová semínka, chia semínka)
- černá semínka zelenin a bylinek (např. bazalka)
- černé koření (směs tekka, černý kmín, černá hořčice apod.)
Co z nich můžeme připravit
Z těchto potravin pak můžete udělat obilnou či luštěninovou přílohu, kaši, omáčku, pomazánku, polévku, kondiment či dezert, cokoli vám fantazie a chuť dovolí. Pro představu přidávám pár fotek z naší kuchyně:
Na fotkách vidíte:
- černé fazole jako příloha
- pomazánka z černé čočky
- pražené dýňové semínko na zelenině
- černou čočka s řasou hijiky jako příloha
- černá rýže a černá quinoa v obilí
- černý sezam jako posypku na čočkové pizze
- černý sezam v knedlících
- fazole černé oko na houbách
- černá čočka a řasa arame v teplé zelenině
- černé fazole v guláši
- karbanátky z černých fazolí
- černá hořčice v blanšírované zelenině
- pomazánka z černých fazolí
- karbanátky sypané černým kmínem
- salát z černé čočky
- gulášová omáčka z černých fazolí
Výsledná jídla nejsou černá jak bota. Černé luštěniny, čočka, fazole i boby, během máčení a varu část své černé barvy ztratí. Na horní fotce vidíte rozdíl v barvě černých sojových bobů před uvařením (černé kuličky na ubrusu) a po uvaření (hnědé boby v misce s jídlem). Když si pozorně prohlédnete fotky jídel v galerii, objevíte na některých nasypané syrové černé fazole nebo černou čočku na ubrusu a můžete je porovnat s výslednou barvou v uvařeném jídle.
Vyzkoušejte také salát z černé ředkve, krémovou polévku z černých fazolí, pikantní černou čočku z červenou řepou, batátový guláš s černými fazolemi, bílá rýže a černá quinoa, smažená fazolová pasta z černých fazolí
Jde o zpestření jídelníčku
Není cílem jíst v zimě jen a pouze černé potraviny. Jde o to naučit se vnímat sezónnost a jídelníček tomu uzpůsobit. Naše snaha barevně se přizpůsobit ročnímu období nás donutí rozšířit jídelníček o nové potraviny. A pestrost je jedno z našich hlavních pravidel, které vás učíme v každém kurzu. Každá sezóna má své typické potraviny a svoji barvu. Pokud se budeme inspirovat návodem na jejich zařazení do jídelníčku, nebudeme celý rok vařit stále stejná jídla dokola, nebude nás zdravé vaření nudit a jídlo bude mít potřebnou dávku dynamiky.
Co černého vaříte u vás?
Tak hurá do toho! Vyzkoušejte uvařit něco černého, uvidíte, že se váš jídelníček příjemně rozšíří o nové chutě.
Komentáře
inspirující
Podle jakých příznaků poznám, že mám oslabené ledviny