Domů > Magazín > Blog

Černý čaj Zlatý Yunnan

Další z čajů, se kterými bych vás ráda seznámila, je Zlatý Yunnan. Tento čaj, ač černý, přesto s nízkým obsahem kofeinu, je opravdu vynikající a určitě vás nezklame.

Původ

Černý (červený čaj ) – zlatý Yunnan pochází, z jižní oblasti Číny, sousedící s Vietnamem a Laosem, známé produkcí kvalitního čaje. Jméno Yunnan d’or pochází z konkrétního odstínu výhonků. Podívejte se na fotku, už od pohledu si opravdu jméno Zlatý Yunnan zaslouží, je to prostě zlatoTato odrůda je zvláště cenná, protože listy plné zlatých výhonků se suší na slunci a pomalu oxidují. Zlaté tipsy – nerozvinuté pupeny čajových listů, jsou pokryté jemným chmýřím. Tento proces může trvat až 20 hodin. Díky tomuto procesu má čaj svojí specifickou chuť. Někdy se tomuto čaji se říká také Dian Hong. Diang znamená Yunnan – starý název a Hong znamená „červený“, pro jejich červený nálev.

Čaj nádherné barvy s chutí bonbónů

Barva je nádherná, červená, sytá, plná a člověk by řekl, že to bude velmi silný čaj. Opak je pravdou. Tento čaj si můžete dopřát i během odpoledne, obsahuje málo kofeinu a proto od něj nečekejte žádné nakopnutí nebo extra energii. Čím vás tento čaj dostane, to je jeho chuť. Teď tedy píšu za sebe, ale je to můj oblíbený čaj. Co hned zaregistrujete, bude sladká chuť, medová, karamelová, mně to okamžitě připomnělo bonbóny, prostě vůně praženého třtinového cukru. Tento čaj vám opravdu můžu s lehký srdcem doporučit, jeho chuť je prostě excelentní.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Příprava 

Čaj jako vždy připravuji tradiční čínskou metodou (Gong Fu Cha) s gaiwanem nebo konvičkou s filtrem o objemu přibližně 100 ml. Po této přípravě lze s 5 gramy lístků připravit více nálevů, abyste si lépe vychutnali všechna aromata a chutě čaje. Po rychlém opláchnutí listů vodou o teplotě 90°C můžete přistoupit k prvnímu 10-sekundovému louhování a následně při zachování stejné teploty můžete přípravek dále využívat přidáním další vody a prodloužením doby předchozí infuze asi o 5 sekund (10 – 15 – 20…). Pro tradičnější přípravu západního stylu použijte 3 gramy listů na 150 ml šálku s vodou o teplotě 90 °C na dobu louhování 1,5 minuty.

Cena: Teto čaj pořídíte za cenu okolo 15 euro za 50 gramů.

Doufám, že jsem vám tento čaj trochu přiblížila a pokud se sním setkáte, určitě ho ochutnejte. Stojí to za to. Určitě nebudete mít problém tento čaj sehnat na různých e-shopech.

DŮLEŽITÉ: Články a recenze čajů jsou určeny všem, kteří si chtějí vychutnat kvalitní sypaný čaj, aniž by se přitom museli zadlužit. Čaje, které pro vás testuji jsou cenově přístupné, kvalitní a lehce dostupné na eshopech. Pro super znalce, odborníky, kteří nemají problémy utratit obrovské sumy peněz za drahé kultivary, nejsou moje články určeny. Já sama jsem obyčejný člověk, který si takový luxus nemůže dovolit, proto si myslím, že popisovat čaje, které bohužel nespadají do mé finanční kategorie, nemá smysl. Tudíž píšu recenze o kultivarech, co si já osobně můžu zakoupit, asi jako valná většina z vás, o čajích, které mám osobně vyzkoušené a které si může obyčejný smrtelník dovolit…

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

11 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Zelený japonský čaj Sun Rouge

Dnešní minirecenze je věnována japonskému zelenému čaji Sun Rouge, je to čaj Sencha, ale chuťově, alespoň pro mě, se od Sencha velmi liší, chuť umami zde v...

Jak využít první jarní rostlinky

Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů. Přečtěte si...
87
5

Černý bez je léčivý od květů až po kůru

Černý bez je léčivý od hlavy až po paty. Každá jeho část nám pomůže s něčím jiným. Užívat ho můžete při hubnutí, migrénách, rýmě, kašli, na léčbu akné, klo...
47
4

Pupalka dvouletá – skvělá v kuchyni i v lékárničce

Královna noci, pupalka, se dá využít i přes den. Je to léčivka, krásně voní a její květy, kořen i listy se dají využívat v kuchyni. Pupalkový olej je hotov...
20
8

Vilcacora – Kočičí dráp – mocný bojovník proti zdravotním neduhům

Braňte se virům a nemocem  zuby nehty… a nebo drápem… kočičím.
8
2

Sencha – japonský zelený čaj

Nápoj bohů, čaj mládí a věčného života. Tyto a další atributy, si tento čaj získal díky své široké škále vlastností. Víte, jak ho správně uvařit a kolik ho...