Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Černý talíř

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.

Ingredience
2 porce
  • 100 g černých fazolí
  • 100 g celozrnné rýže Nerone
  • hrášek
  • rapini
  • toskánská černá kapusta
  • kadeřávek
  • mangold
  • listový špenát
  • česnek
  • mořská řasa Kombu
  • kukuřice
  • strouhaný zázvor
  • sójová omáčka, např. tamari
  • 1 lžička tamarindové pasty
  • sůl

Saša se přihlásila do kurzu a rozhodla se se mnou podělit o svoje úspěchy za posledních pár dní. Je toho toli...

Jak připravit zeleninovou směs s černou rýží a fazolemi

  1. Uvařte společně fazole a kukuřici a odložte stranou.
  2. Uvařte černou rýži a odložte ji stranou.
  3. Řasy nakrájejte na proužky a namočte do teplé vody.
  4. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho, přidejte strouhaný zázvor a prolisovaný česnek. Jemně orestujte.
  5. Do jiné pánve dejte olej a všechny nasekané zelené listy a mořské řasy. Osolte a vařte na mírném ohni asi 10 minut.
  6. Když jsou listy měkké, přidejte je do pánve s rýží a fazolemi. Nyní můžete přidat i hrášek, promíchat, přidat tamari a tamarindovou pastu rozmíchanou v trošce vody. Znovu promíchejte a pokračujte ve vaření dalších deset minut.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Fazole a kukuřice mají stejnou dobu varu, proto je můžeme vařit společně.
  • Pro rychlejší vaření použijte tlakový hrnec. Černé fazole mají tvrdší slupku.
  • Pokud si chcete koupit tamarindovou pastu, čtěte složení na obalu.
  • Černé potraviny jsou posilující pro ledviny, více se dočtete v tomto článku.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo sójové omáčky

Obměna

  • Zelené listy můžete obměnit podle toho, jaké máte k dispozici.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

38 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

verkaber1
19. 11. 2022

Vierko moc děkuji za recept. Řadím ho do oblíbených. Neměla jsem všechny zelené rostliny. Ale pod sněhem jsem našla mangold,kadeřávek,růžičkovou kapustu. Byla to rychlá a výborná mňamka.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Špalda a čočka na celerovém krému

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...

Sladkokyselá quinoa

Rychlé a lahodné, přirozeně bezlepkové jídlo plné kontrastních chutí, o které se postará dýně, umeocet a kysané zelí.

Červené fazole s čekankou

Vyzkoušejte tuto výbornou směs fazolí a čekanky, kterou skvěle doplňuje pečená dýně a pohanka. Určitě si pochutnáte.