Co obsahují natě kořenové zeleniny
Natě obsahují celou řadu vitamínů řady A, C a K, dále mnoho minerálů, zejména vápník, železo, magnézium a další stopové prvky, dále antioxidanty, fenolové sloučeniny, karotenoidy a dobrý poměr vlákniny.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Léčivé účinky natí
Zelené natě jemně detoxikují náš organismus a pomocí vlákniny odvádějí škodliviny z našeho těla pryč. Tím, že jsou bohaté na vitamín C a antioxidanty posilují naši imunitu a pomáhají nám chránit tělo před viry a infekcemi.
Díky vláknině, kterou natě obsahují, přispívají ke správné funkci našich střev, tedy nejen k dobrému trávení, kdy je tělo schopno vstřebat živiny ze stravy, ale také podporují vylučování, takže v těle nezůstávají odpadní látky a tím i podporují redukci váhy. (Vláknina dokáže zázraky, až 98% z nás ji má nedostatek)
Nať z mrkve není jedovatá
Kde se vzaly, tu se vzaly, po internetu kolovaly mýty o tom, že nať z mrkve je toxická. Je to samozřejmě nesmysl. Snad za to mohla její nahořklá chuť, bůh ví. Mě naučila pěstovat si čerstvé natě z mrkve a petržele moje máma už v době, kdy žádný internet nebyl. Na internátu jsem si takhle na okně pěstovala posypky na svačinové chleby. Ona to zná od své babičky. Nikdy se tím nikdo neotrávil. Naopak, zelené natě se jedly jako původní zelenina (zelené = zelenina), dříve než lidé začali kultivovat kořeny a plody do dnešní podoby.
Každá zelenina má své specifické složení a účinné látky, např. mrkvová nať díky vysokému obsahu antioxidantů, jako je beta-karoten, lutein a zeaxantin pomáhá chránit naši oční sítnici před oxidačním stresem a současně snižují riziko makulární degenerace.
Zelená části kořenové zeleniny obsahují také velké množství draslíku, který přispívá ke snížení napětí a deformaci v tepnách a cévách. Natě tak chrání naše srdce a snižují riziko infarktu a mrtvice.
Jak využít zelené natě
Zelenou nať můžete:
- přidávat na vrch všech jídel jako zelenou posypku místo klasické petrželky či pažitky,
- skvěle se hodí do pomazánek a na pečivo,
- dávat ji můžete do polévek,
- salátů
- či zeleninových a ovocných šťáv.
- Větší kousky můžete dokonce namočit do těstíčka a ofritovat jako tempuru.
Jak získat výhonky z mrkve a petržele
Velmi snadno. Odkrojené vršky kořenové zeleniny dejte na tácek s vodou a nechte je tam, dokud nezačnou rašit nové natě.
Prdelky, jak těmto vrškům v naší rodině říkáme, nesmí být příliš tenké, aby měly natě z čeho růst a čím čerpat vodu. Budete moci pozorovat, jak se ze zbytků zeleniny nenápadně plazí tenoučké vlasové kořínky. Příliš tenké odkrojky obvykle začnou hnít místo, aby vyrašili natě.
Vodu je potřeba pravidelně dolévat nebo měnit. Nedávejte ji moc, aby zelenina nezačala zahnívat. Ideální je trochu vody po dně, kterou zelenina vypije a vy vodu dolijete.
Natě postupně odřezávejte a dokud bude mít rostlina z čeho brát, tak porostou nové a nové viz foto vpravo. Že rostlina dosloužila poznáte. Buď vyschne nebo se začne kazit. Dejte ji pryč a nasaďte místo ní novou.
Z každého vaření si odložte jednu prdelku a budete mít stále čerstvé nové natě. Zbytek použijte na vývar (video návod na zdravý zeleninový vývar).
Co všechno můžeme pěstovat na natě
Když jsem začala jíst jinak a do posledního kousku využívat všechno, co mi přijde pod ruku, tak jsem vyzkoušela stejným způsobem pěstovat natě z daikonu (bílá ředkev), vodnice, pastiňáku, tuřínu apod. A jde to též velmi dobře. Podobně můžete využít cibuli, česnek nebo jarní cibulku na získání čerstvých výhonků.
Zkuste to
Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se povedlo natě vypěstovat a jak vám chutnaly!
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
No to je úžasné❤️ hned zítra zkusím, to mikrogreens po venkovsku 😁😁mít doma další prdelky, to je legrační 🎉🎉👌
Ahoj 😊 Ty odřezky mají mít úplně seříznutou nať? Nebo tam má kousek natě zůstat?