- 1 cibule
- 1 strouhaná mrkev
- 2 hrnky nakrájené dýně na kostičky
- 2 hrnky namočené červené neloupané čočky
- 2 lžíce kokosového krému (není nutné)
- 4 lžíce slunečnicového semínka
- 3 lžíce šťávy z citronu
- 3 lžíce oleje
- půl lžičky drceného římského kmínu
- půl lžičky kurkumy
- špetka chilli
- sůl
- umeocet
Jak připravit indickou čočku
- Červenou neloupanou čočku namočíme alespoň na 1-2 hodiny.
- Cibuli nakrájíme na plátky, mrkev nastrouháme nahrubo, dýni nakrájíme na menší kostičky cca 1 cm2.
- Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli do sklovata a přidáme mrkev. Restujeme ještě několik minut a přidáme 2 hrnky namočené čočky i s vodou. Vody dáme jen tolik, aby celá směs byla ponořená pod vodou a voda byla asi o 2 cm výš.
- Přidáme nakrájenou dýni, slunečnicová semínka, římský kmín, kurkumu, chilli a necháme povařit asi 20 minut do změknutí čočky. Voda by se měla postupně do čočky vsáknout. Pokud jí je málo, dolijeme horkou vodou nebo zeleninový vývarem.
- Na závěr dochutíme šťávou z citronu, kokosovým krémem a umeoctem.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Kombinujeme
- Toto luštěninové jídlo podáváme s vhodnou obilovinou. Nejlepší jsou všechny druhy rýže, bulgur, kroupy či pohanka. Nezapomeňte na kopeček kvašené zeleniny, trochu dušené zeleniny a posypku.
Děti
- Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, nedáme chilli a kokosový krém.
- Děti od 2 let mohou vše, ale šetřete s ochucovadly.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Páteční večeře, dal jsem si 2 talíře 🙂
Indie je prostě Indie, ta se nikdy neomrzí 🙂