Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Červená čočka se sladkou zeleninou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Když se dají do jednoho hrnce různé kousky zeleniny, červená čočka a trochu koření, vznikne veliká dobrota. Je rychle hotová a všichni se ptají: “Co jsi do toho dala, že je to tak dobré?”

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek červené čočky
  • 3 hrnky vody/vývaru
  • kousek zelí
  • kus dýně
  • 1/2 batátu
  • 1/2 mrkve
  • 2 stonky mangoldu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sušené koření: mletý koriandr, kurkuma, mletý římský kmín, rozmarýn
  • jablečný ocet a umeocet na dochucení
  • sůl
  • olej

Jitka vždy ráda jedla a také ráda vařila. Jenže stále stupňující se zdravotní potíže ji brzy dohnaly...

Jak uvařit červenou čočku se zeleninou v jednom hrnci

  1. Oloupeme a očistíme zeleninu, nakrájíme ji na menší kostičky, mangold a zelí na proužky.
  2. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli se solí.
  3. Přidáme ostatní zeleninu vyjma mangoldu a koření, společně orestujeme.
  4. Přidáme opláchnutou čočku a vodu.
  5. Dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Před vypnutím ještě vmícháme mangold a prolisovaný česnek.
  7. Promícháme a odstavíme.
  8. Podle chuti buď necháme a podáváme takto sladké nebo můžeme okyselit jablečným octem, případně lehce dokyselit a dosolit umeoctem. Já dávám trochu od obojího.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Čím více dáte vody, tím více se čočka rozvaří a naopak.
  • Pokud přidáte hrnek vody navíc, dostanete omáčku, kterou nemusíte zahušťovat a kde čočka nebude už téměř znát.
  • K této omáčkové formě zeleniny s čočkou stačí přidat vařené obilí, těstoviny nebo knedlík a máte kompletní talíř.

Obměna

  • Místo dýně můžete dát žlutou cuketu.
  • Koření můžeme zaměnit za jiné oblíbené nebo přidat čerstvé bylinky (tymián, bazalku apod.).

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, pokud ubereme dochucovadel na minimum. Dospělým dochutíme, až odebereme porci pro dítě. Menšímu dítěti připravujeme zcela bez soli, oleje a dochudovadel.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

41 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Magdalena
4. 11. 2024

Dnes s obměnou zeleniny, dala jsem cibuli, mrkev, dýni, řepu a na konci varu polníček. Úžasný to bylo 😋

Prosím v které fázi se tam přidává teda to koření? Už na to dušení zeleniny? Nebo až na konci?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...