- 1 cibule
- kus červeného zelí
- malý kousek celeru
- 2 snítky kopru
- 3/4 litru zeleninového vývaru / horké vody
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 lžička červené papriky
- 1bobkový list
- olej
- sůl
- 1 lžíce bílé miso pasty
- umeocet
- lžíce rostlinné smetany (nemusí být)
Jak připravit zelnou polévku z červeného zelí
- Ohřejeme si zeleninový vývar a nakrájíme cibuli a celer na malé na kostičky, zelí na tenké proužky.
- Do hrnce dáme olej, přidáme cibuli a sůl a chvíli společně restujeme.
- Když je cibule do sklovata, přidáme zelí, celer, červenou papriku a kmín a společně chvíli restujeme.
- Pak přidáme zeleninový vývar, přiklopíme pokličkou a vaříme do změknutí zeleniny cca 15 až 20 minut podle čerstvosti zelí. Kopr nasekáme na drobno.
- Polévku odstavíme a dochutíme bílou miso pastou a umeoctem podle chuti, aby byla příjemně kyselá.
- Na závěr přidáme asi lžíci rostlinné smetany a čerstvý kopr.
Praktické
- Pokud chceme mít zelňačku s “uzeným”, přidáme na kostičky pokrájené uzené tofu nebo uzený tempeh.
- Pokud chceme polévku zahustit můžeme do ní zavařit, lžíci vloček nebo trošku pohankové mouky.
- Pro verzi bez sóji použijeme hrachové či jiné nesojové miso.
- Pokud máte čerstvé červené zelí, stačí polévku vařit velmi krátce, cca 10 minut. Naopak déle skladované suché zelí bude potřebovat až 25 minut varu, aby bylo příjemně měkké.
Obměna
- Místo červeného zelí můžete použít bílé.
- Můžeme umeocta můžeme dochutit šťávou z kysaného zelí.
- Místo celeru můžete dát petrže, topinambur nebo tuřín.
- Miso pastu můžete nahradit kváskem, který do polévky zavaříme. Krásně ji ochutí a zahustí.
Děti
- Tato polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, kdy ubereme dochucovadla a šetříme se solí a olejem.
Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborná😊měla jsem víc vody, tak jsem trošku zelí mixla 😆 dnes ji ochutná kamarád masožravec,
tak jsem zvědavá. za mě super .děkuji 🥰
Dnes jsem si uvařila dvě porce na zítra. Použila jsem bílé zelí a tmavou miso pastu. Je to dobré.