Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Červená zelňačka s koprem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • kus červeného zelí
  • malý kousek celeru
  • 2 snítky kopru
  • 3/4 litru zeleninového vývaru / horké vody
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • 1bobkový list
  • olej
  • sůl
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • umeocet
  • lžíce rostlinné smetany (nemusí být)

Jarda se pustil do změny životního stylu a říká: “Jíme Jinak změnilo můj život”. A právě proto jsme ho v ...

Jak připravit zelnou polévku z červeného zelí

  1. Ohřejeme si zeleninový vývar a nakrájíme cibuli a celer na malé na kostičky, zelí na tenké proužky.
  2. Do hrnce dáme olej, přidáme cibuli a sůl a chvíli společně restujeme.
  3. Když je cibule do sklovata, přidáme zelí, celer, červenou papriku a kmín a společně chvíli restujeme.
  4. Pak přidáme zeleninový vývar, přiklopíme pokličkou a vaříme do změknutí zeleniny cca 15 až 20 minut podle čerstvosti zelí. Kopr nasekáme na drobno.
  5. Polévku odstavíme a dochutíme bílou miso pastou a umeoctem podle chuti, aby byla příjemně kyselá.
  6. Na závěr přidáme asi lžíci rostlinné smetany a čerstvý kopr.

Praktické

  • Pokud chceme mít zelňačku s “uzeným”, přidáme na kostičky pokrájené uzené tofu nebo uzený tempeh.
  • Pokud chceme polévku zahustit  můžeme do ní zavařit, lžíci vloček nebo trošku pohankové mouky.
  • Pro verzi bez sóji použijeme hrachové či jiné nesojové miso.
  • Pokud máte čerstvé červené zelí, stačí polévku vařit velmi krátce, cca 10 minut. Naopak déle skladované suché zelí bude potřebovat až 25 minut varu, aby bylo příjemně měkké.

Obměna

  • Místo červeného zelí můžete použít bílé.
  • Můžeme umeocta můžeme dochutit šťávou z kysaného zelí.
  • Místo celeru můžete dát petrže, topinambur nebo tuřín.
  • Miso pastu můžete nahradit kváskem, který do polévky zavaříme. Krásně ji ochutí a zahustí.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, kdy ubereme dochucovadla a šetříme se solí a olejem.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

31 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
3. 2. 2025

Po dlouhé době znovu na scéně 🙂

Díky moc, skvělá kombinace chutí už teď, když ji teprve vařím. Jen se chci zeptat, či znamená kus zelí? Hlávka?já dala půlku větší hlávky a mám toho plný velký hrnec 🙂 … Bylo bydlení min? Děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Dršťková polévka z běločechravky

Vynikající polévka z houby, která chutná podobně jako hlíva. Běločechratka obrovská (Leucopaxillus giganteus) je známá svými antibakteriálními účinky proti...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...