Morušovník
Jedná se o ovocný strom, který se může dožívat až stovky let. Plody morušovníku se nazývají moruše a jsou podobné ostružinám. Existuje až 15 druhů, u nás jsou nejznámější bílé (Morus Alba), černé (Morus Nigra) a červené (Morus Rubra). Morušovníky milují teplejší oblasti, ale v ČR jsou známé případy, kdy přežily i chladnější místa. Často je lidé míjí bez povšimnutí v parcích a alejích, kde jsou pro každého volně dostupné.
Historie
Před stovkami let byl morušovník rozšířen a hlavně oblíben po celém světě. Evropané, Egypťané i Řekové ho znali od středověku. Nejznámější druhy pochází z Asie a z Ameriky. Naši předci ho používali v hedvábnictví – chov housenek bource morušového byl velmi úspěšný, dále v léčitelství a k barvení. Měl široké zastoupení v kuchyni – moruše spolehlivě nahradily cukr. Usušené a namleté plody sloužily jako mouka či k barvení vína.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Současnost
Morušovníky najdeme téměř všude po ČR. Dokonce existuje Mapa moruší, ale určitě jich je víc, než na mapě najdete. Koukněte se po svém okolí. Pokud uvidíte na zemi podezřelé množství ostružin, tak zvedněte hlavu – nejspíš stojíte pod morušovníkem.
Kdy kvete, zraje a jak chutná
Morušovník kvete poměrně brzy – začátkem května. Moruše rostou na větvičkách ve skupinkách, mají válcovitý tvar a velikost až 3 cm. Dozrávají od poloviny června až do srpna, sklízet tedy můžete celé léto. Pozor! Moruše jsou kvalitní barvivo.
Chuť moruší je nasládlá, sladkokyselá – záleží na druhu. Nejsladší jsou černé.
Využití v kuchyni
- čerstvé – nejsou na dlouhé skladování.
- do dezertů – všude tam, kde byste použili jakékoliv jiné ovoce
- zavařeniny, marmelády, chutney, kompoty, šťávy či sirupy
- jdou i zamrazit a poté z nich můžete zkusit umixovat zmrzlinu nebo v zimě použít do dezertů
- víno
- sušené – rozemleté poslouží na oslazení kaší, jogurtů, dezertů, buchet, koláčů, příměs do mouky či jako barvivo
Využití mimo kuchyň
- Hedvábí – morušovník se používá k výrobě pravého hedvábí. Jeho listy jsou jedinou potravou housenky motýla bource morušového.
- Dřevo a okrasné dřeviny – v Japonsku se ze dřeva vyrábí speciální soudky, v Turecku pak hudební nástroje. Některé druhy jsou hojně užívány jako okrasné stromy.
Znáte moruše?
Rostou ve vašem okolí? Sbíráte je? Co s nimi děláte? Podělte se s námi o svoje zkušenosti s tímto zapomenutým ovocem, které se pomalu vrací na výsluní. Bohužel zatím obvykle jen v sušené formě, navíc dovezené z daleka a za velké peníze.
Zdroje: wikipedia, pixabay, zahrada centrum, abeceda zahrady
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Buďte první, kdo napíše komentář