- 1 cibule
- cca 1 kg kedlubnů
- 4 stroužky česneku
- 2 snítky čerstvého kopru
- 1 lžíce oleje
- 3/4 litru horkého vývaru nebo vody
- sůl
- umeocet
- květy šalvěje (nemusí být)
Jak připravit česnekovo-koprovou polévku z kedlubnu
- Dáme ohřát zeleninový vývar.
- Mezitím oloupeme a nakrájíme cibuli, česnek a kedluben na kostky.
- V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a česnek a společně orestujeme do zlatova.
- Přidáme kedluben, promícháme společně, aby se trochu orestoval a zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesahoval zeleninu.
- Vaříme asi 15 minut, aby kedluben změkl a šel rozmixovat. Vmezičase nasekáme kopr na drobno.
- Odstavíme a rozmixujeme. Podle potřeby přidáme vývar, aby polévka měla krémovou konzistenci.
- Přidáme nasekaný kopr a podle chuti umeocet.
- Podáváme zdobené snítkou kopru a kvítky šalvěje.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Polévku můžeme vařit kratší dobu, pokud máme čerstvý měkký kedluben, bude do 10 minut uvařený.
- Pokud je starší, může se vařit o něco déle.
- Vývaru dejte tolik, aby vám vyhovovala konzistence. Je snazší přilít a naředit než naopak.
- I mírně dřevnatý kedluben můžete do polévky dát, pokud máte výkonný mixér.
- Protože se polévka mixuje, není nutné krájet zeleninu na drobno, klidně stačí větší kusy.
- Pokud máte potíže s cibulí a smažením, nepřipravujte zeleninu na oleji, ale vložte ji do vroucího vývaru a po uvaření rozmixujte.
Obměna
- Česnek můžeme vynechat nebo přidat až na závěr do mixování.
- Polévka je smetanová sama o sobě a v podstatě nepotřebuje extra dochucovat, ale můžete přidat trochu rostlinné smetany.
- Místo umeocta můžete použít citrón nebo jablečný ocet.
- Kopr můžete dát sušený nebo zcela vynechat.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku. Polévku solíme mnohem méně a nedochucujeme umeoctem. Po odebrání dítěti dochutíme pro sebe podle potřeby.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaaaaam ♥️
Milá Evi, v poslední době tu hledám cíleně recepty s kedlubnami, protože je letos nadúroda. A po skvělých omáčkách teď přibyly dvě skvělé polévky. Různých chutných receptů je tu tolik, že nevím, co dřív vařit. Opravdu si užívám tyto stránky a členství v Klubu. Děkuji za inspiraci.