- 1 cibule
- topinambury (cca 350 g)
- žampióny (cca 150 g)
- 5 stroužků česneku
- 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
- 1 bobkový list
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru (nemusí být)
- 1/2 lžičky mleté hořčice (nemusí být)
- umeocet
- 1 lžíce oleje
- sůl
- mikrogreens na posypku
Jak připravit krémovou polévku z topinambur a žampiónů
- Omyjeme kartáčkem topinambury (neloupeme), očistíme žampióny a oloupeme česnek a cibuli.
- Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky s větší špetkou soli.
- Přidáme na větší kousky pokrájené topinambury a žampiony.
- Přidáme bobkový list a koření, zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesáhl zeleninu.
- Přivedeme k varu, zeslabíme a vaříme cca 10 minut do změknutí zeleniny.
- Polévku vypneme, přidáme česnek, trošičku (cca 0,5 – 1 lžíci) umeocta a rozmixujeme.
- Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
- Podáváme zdobené čerstvými bylinkami, klíčky nebo mikrogreens. My jsme dali brokolici.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Umeocet dává polévce říz, ale pozor, je slaný a kyselý, dávejte ho po troškách.
- Pokud chceme výrazně česnekovou chuť, tak česnek dáváme až na konec. Pokud nám česnek dělá problémy, uvaříme ho spolu se zeleninou, aby byl jemnější a nedráždil.
- Polévku také můžeme připravit v dietnější verzi bez cibulového základu – do vývaru dáme vařit zeleninu a žampióny bez předchozího restování cibule.
- Vývaru dáme zpočátku raději méně a podle potřeby dolijeme.
Obměna
- Koření můžeme vynechat nebo vyměnit podle toho, co máme rádi.
- Můžeme krém zjemnit přidáním rostlinné smetany (stačí 1 až 2 lžíce), ale sám o sobě už chutná velmi jemně a smetanově.
- Místo topinambur můžeme použít tuřín, petržel, pastinák, taro brambor apod.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel a bylinek.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaaam ♥️
Pokud vám dělá problém česnek, vyndejte z něj ten zelený střed a je po problému. Martin.