Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Česnekový krém z žampiónů a topinambur

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Delikátní česnečka s vůní žampiónů je lahodná a krémová i bez smetany. Tuhle slavnostní polévku servírujeme rádi hostům, kteří vůbec netuší, z čeho se ten lahodný krém připravuje.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1 cibule
  • topinambury (cca 350 g)
  • žampióny (cca 150 g)
  • 5 stroužků česneku
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru (nemusí být)
  • 1/2 lžičky mleté hořčice (nemusí být)
  • umeocet
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • mikrogreens na posypku

Před pár lety byla Jana u nás v Praze na kurzu pro začátečníky a dnes se s ní domlouváme, že nám o svých zkušenostech...

Jak připravit krémovou polévku z topinambur a žampiónů

  1. Omyjeme kartáčkem topinambury (neloupeme), očistíme žampióny a oloupeme česnek a cibuli.
  2. Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky s větší špetkou soli.
  3. Přidáme na větší kousky pokrájené topinambury a žampiony.
  4. Přidáme bobkový list a koření, zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesáhl zeleninu.
  5. Přivedeme k varu, zeslabíme a vaříme cca 10 minut do změknutí zeleniny.
  6. Polévku vypneme, přidáme česnek, trošičku (cca 0,5 – 1 lžíci) umeocta a rozmixujeme.
  7. Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
  8. Podáváme zdobené čerstvými bylinkami, klíčky nebo mikrogreens. My jsme dali brokolici.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Umeocet dává polévce říz, ale pozor, je slaný a kyselý, dávejte ho po troškách.
  • Pokud chceme výrazně česnekovou chuť, tak česnek dáváme až na konec. Pokud nám česnek dělá problémy, uvaříme ho spolu se zeleninou, aby byl jemnější a nedráždil.
  • Polévku také můžeme připravit v dietnější verzi bez cibulového základu – do vývaru dáme vařit zeleninu a žampióny bez předchozího restování cibule.
  • Vývaru dáme zpočátku raději méně a podle potřeby dolijeme.

Obměna

  • Koření můžeme vynechat nebo vyměnit podle toho, co máme rádi.
  • Můžeme krém zjemnit přidáním rostlinné smetany (stačí 1 až 2 lžíce), ale sám o sobě už chutná velmi jemně a smetanově.
  • Místo topinambur můžeme použít tuřín, petržel, pastinák, taro brambor apod.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel a bylinek.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
13. 9. 2024

Mnaaaam ♥️

Pokud vám dělá problém česnek, vyndejte z něj ten zelený střed a je po problému. Martin.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Kari krémová polévka

Rychlá a výborná krémová kořeněná pikantní polévka.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Krémová batátovo-mrkvová polévka

Jednoduchá polévka s minimem ingrediencí a rychle hotová. Úspěch zaručen!

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.