- celozrnná špalda
- ječmen
- červené fazole
- olej
- 1/2 červené papriky
- 1/4 zelené papriky
- červená cibule
- kousek hlávkového zelí
- houby
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky lískového másla
- nasekané lískové ořechy
- petržel
- čerstvá jarní cibulka
- sůl
- sójová omáčka
- chilli papričky
- mletá paprika
- voda z vaření fazolí
Jak připravit podzimní baštu s fazolemi a zeleninou
- Uvařte přes noc namočenou špaldu a ječmen.
- Uvařte přes noc namočené fazole. Po uvaření je neslévejte, voda z nich bude použita později.
- Do pánve dejte olej, rozehřejte ho, přidejte nakrájenou cibuli, nakrájené zelí, papriky na nudličky, česnek a chilli papričku. Posypejte paprikou, promíchejte, osolte a pár minut orestujte. Přidejte houby, máslo z lískových oříšků, sójovou omáčku a duste dalších 5 minut.
- Přidejte fazole, špaldu, ječmen, podlijte trochou tekutiny, co zbyla z vaření fazolí a vše za stálého míchání orestujte.
- Nakonec opražte lískové ořechy, nasekejte je, nakrájejte jarní cibulku a nasekejte petrželku a vše použijte jako posypku na hotové jídlo.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Ječmen a špaldu můžete vařit společně, mají stejnou dobu vaření.
- Pro zkrácení doby vaření použijte tlakový hrnec.
- Pokud chcete jídlo trochu mokřejší, přidejte víc tekutiny z fazolí.
- Pro verzi bez sóji použijte na dochucení namísto sójové omáčky hrachovou omáčku nebo více soli.
Obměna
- Snažte se použít máslo z lískových oříšků, má typickou chuť a dodá vašemu pokrmu typické podzimní aroma, pokud ho nemáte, můžete použít jiné oříškové máslo nebo ho úplně vynechat.
- V receptu byly použity houby Cyclocybe aegerita, vy klidně použijte jakékoliv, co máte k dispozici.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moc velká dobrota
Mňam, tak to byla dobrota 😊 Neměla jsem sice lískooříškové máslo, tak jsem dala mandlové a místo špaldy a ječmene jsem uvařila kamut. Houby jsem měla lesní – čerstvé, tak jsem je podusila mimo, než jsem přidala k zelenině. Přece jen je lepší těch 20 min. Ale jídlo bylo fantastické 👌 Vůbec jsem nečekala, že to bude tak chutnat 😊 Návštěva si ještě přidala 😊 Děkujeme 🙂❤️