Chalupářské špízy
Rychlá a chutná klasika v podobě chalupářského ražničí bez masa, kterou děláme vždy, když jedeme na chalupu. Naše oblíbená kombinace je uzený tempeh, tofu, cuketa, mrkev, cibule a žampióny. Stačí napíchat na špejle, podlít a šup s tím do trouby nebo na gril. Jako příloha poslouží kváskový chléb, polentový knedlík nebo třeba rýže.
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
Dušené zelí 4x jinak
Zelí je rychlé, variabilní a praktické jídlo, které se hodí téměř ke všemu. Můžete ho udělat klasicky z hlávky bílého i červeného zelí jako sladkokyselé zelí, z cukety jako dušené cuketové zelí, z kedlubny jako kedlubnové zelí a úplně stejně se dá udělat dýňové zelí z jakékoliv dýně (hokkaido, máslové atp.). K zelí můžete podávat knedlíky plněné “uzeným” nebo jakékoliv jiné knedlíky (např. “bramborové“, polentové, ovesné, kroupové) a osmažený uzený tempeh, tofu nebo seitan. Tradičním jídlem je také staročeské zelí s uzeným nebo segedín (místo masa dejte uzený tempeh nebo hlívu).
Tradiční gulášek
Oblíbené české tradiční chalupářské jídlo, které má mnoho variant. Místo masa můžete použít fazole a zkusit guláš z fazolí, z černých fazolí s dýní, z adzuki se zelím a mrkví, z fazolí s řepou a cuketou, z fazolí s mrkví a dýní, další možností je uzený tempeh (nebo tofu) například v hlívovém guláši s tempehem nebo v hříbkovo-zeleninovém s tempehem.
Bramboračka
Na chalupu se většinou jezdí v hlavní houbařské sezóně. Často je tedy na stole právě bramboračka, ve které čerstvé nebo sušené houby nesmí chybět. V naší verzi bramboračky bez brambor brambory nahradil dříve hojně používaný tuřín. Můžete vyzkoušet také taro bramboračku, kde hlavní roli hrají taro brambory. Moc dobré jsou také měkoučké kostky dýně v bramboračce zahuštěné pohankou.
Uhlířina ze zbytků
Toto takzvané zbytkové jídlo se dělalo dříve často. Na uhlířinu se používají zbylé knedlíky, cibule a v našem případě místo masa uzený tempeh. Rychlovka hotová během chvilky, která je ale opravdu luxusní dobrotou. Podobně lze knedlíky zpracovat s kysaným zelím a uzeným tofu.
Ovocné plněné knedlíky
Co by to bylo za léto bez knedlíků plněných ovocem? Ty jsou naší českou specialitou. Nejčastěji do nich balíme jahody, meruňky, švestky, špendlíky, ale dají se zabalit i maliny, borůvky nebo ostružiny. V naší verzi se dají udělat zcela bez lepku například z pohankové krupice, jáhel nebo “tvarohové” z natural tofu.
Ovocná bublanina pro lenochy
Bublaninu nám vždycky dělala na chalupě babička z ovoce, které rostlo kolem. Ale protože dnešní doba je zrychlená a nikomu se už nechce těsto dlouho zpracovávat jako našim předkům, vymysleli jsme zdravou bezlepkovou bublaninu pro lenochy, která se dělá sama bez práce – stačí vše nasypat do pekáče a dát péct! A chutná naprosto dokonale! Zkuste ji třeba se špendlíky, s rebarborou nebo s třešněmi verzi 1 nebo s třešněmi verzi 2. Můžete použít jakékoli ovoce podle toho, co zrovna roste kolem chalupy.
Babiččina bábovka
Jako malí jsme ji jedli s čajem na snídani nebo svačinu. A na chatě bývala stálicí. S kakaem, ořechy, kokosem nebo mákem. Na chatě si ji můžete upéct ve zdravé formě i vy. Zkuste třeba bezlepkovou rýžovou bábovku s mákem, mandlemi a rozinkami nebo klasickou kakaovou bábovku z celozrnné mouky.
A co vaříte na chalupě vy?
Máte oblíbené recepty, které vaříte na chalupě, nebo které vám jako malým vařila babička? Posdílejte je níže v komentářích. Také nám můžete napsat vaše tipy a vychytávky!
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Paráda, díky! podařilo se mi najít recept na uhlirinu, protože jsem zapomněla jak se to jmenuje a dělá