Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Chana masala

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru

Chana masala je velmi oblíbené veganské jídlo v celé jižní Asii, zejména v Indii a Pákistánu. Jedná se o druh dušené cizrnové polévky, připravované s cibulí, rajčaty a různým kořením. Extrémně voňavý, pikantní a chutný recept.

Ingredience
  • cizrna
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • kurkuma
  • 1 jalapeňo
  • špetka chilli papričky v prášku
  • 1 lžička mletého koriandru
  • trochu mletého kmínu
  • 1 plochá lžička garam masala
  • 1 plochá lžička skořice
  • 2 tobolky kardamomu
  • špetka mletého hřebíčku
  • olej
  • rajčata ve vlastní šťávě
  • sůl
  • petrželka
  • citrónová šťáva

Fasovali jsme jednu mastičku za druhou. Jednou to byla seborea, jindy plíseň. Nikdo mi neuměl poradit a já chtěla zná...

Jak připravit indický cizrnový pokrm chana masala

  1. V pánvi rozpalte olej a přidejte nasekanou cibuli a restujte, dokud cibule neovadne.
  2. Na cibuli přidejte všechno koření, česnek, jalapeňo a znovu lehce osmahněte.
  3. Jakmile koření začne vonět, přidejte rajčata, promíchejte a osolte.
  4. Přidejte vařenou cizrnu a podlijte trochou vody. Duste do požadované konzistence.
  5. Do hotového pokrmu přimíchejte citrónovou šťávu a petrželku.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Kardamom jsem použila vcelku, je více aromatický, než mletý. Nutno před podáváním z jídla vyndat.
  • Konzistenci si volte sami podle chuti.
  • Podávejte s rýží nebo indickým chlebem.
  • Já si v létě připravuji domácí rajčata zavařená ve vlastní šťávě. Můžete koupit tzv. pelati nebo v letním období použít rajče čerstvé.
  • Toto jídlo je spíše sváteční. Rajčata jíme výjimečně pouze v sezóně a pokud jsme zdraví. Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme.
  • Nezapomeňte na citrónovou šťávu, tato ingredience je někdy podceňovaná ale je potřebná.

Obměna

  • V originálním receptu je ještě strouhaný čerstvý zázvor. Můžete ho také přidat, ale myslete na to, že používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Děti

  • Pikantní, kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Včera Batata Harra, dnes Chana Masala. Před chvílí jsem zakoupila na trzích v Hostinném garam masalu od Davídka, voněla mi celá kabelka. Už se těším.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rajma masala – kari z červených fazolí

Rajma masala je vynikající recept z indické kuchyně. Jedná se o kari z fazolí červená ledvina a je jedním z nejběžnějších a nejoblíbenějších kari vařených ...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Indická jogurtová pánev

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevyn...

Kaddu ka Raita

Lahodná indická omáčka nebo dip, který se opravdu hodí ke spoustě jídel. Doufám, že i vám zachutná.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.
kurz
9

Rajma masala z červených fazolí

Na přípravu luxusního hlavního jídla vám bude stačit 30 minut.