- cizrna
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- kurkuma
- 1 jalapeňo
- špetka chilli papričky v prášku
- 1 lžička mletého koriandru
- trochu mletého kmínu
- 1 plochá lžička garam masala
- 1 plochá lžička skořice
- 2 tobolky kardamomu
- špetka mletého hřebíčku
- olej
- rajčata ve vlastní šťávě
- sůl
- petrželka
- citrónová šťáva
Jak připravit indický cizrnový pokrm chana masala
- V pánvi rozpalte olej a přidejte nasekanou cibuli a restujte, dokud cibule neovadne.
- Na cibuli přidejte všechno koření, česnek, jalapeňo a znovu lehce osmahněte.
- Jakmile koření začne vonět, přidejte rajčata, promíchejte a osolte.
- Přidejte vařenou cizrnu a podlijte trochou vody. Duste do požadované konzistence.
- Do hotového pokrmu přimíchejte citrónovou šťávu a petrželku.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Kardamom jsem použila vcelku, je více aromatický, než mletý. Nutno před podáváním z jídla vyndat.
- Konzistenci si volte sami podle chuti.
- Podávejte s rýží nebo indickým chlebem.
- Já si v létě připravuji domácí rajčata zavařená ve vlastní šťávě. Můžete koupit tzv. pelati nebo v letním období použít rajče čerstvé.
- Toto jídlo je spíše sváteční. Rajčata jíme výjimečně pouze v sezóně a pokud jsme zdraví. Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme.
- Nezapomeňte na citrónovou šťávu, tato ingredience je někdy podceňovaná ale je potřebná.
Obměna
- V originálním receptu je ještě strouhaný čerstvý zázvor. Můžete ho také přidat, ale myslete na to, že používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
Děti
- Pikantní, kořeněné jídlo nevhodné pro děti.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Včera Batata Harra, dnes Chana Masala. Před chvílí jsem zakoupila na trzích v Hostinném garam masalu od Davídka, voněla mi celá kabelka. Už se těším.