- hrnek vařených černých sójových bobů
- 1 velká cibule
- 1 mrkev
- 1 malá červená řepa
- 1/2 batátu
- vývar/voda z bobů
- 4 stroužky česneku
- olej
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 0,5 lžičky chilli
- špetka bílého pepře
- 1 lžička tymiánu
- 0,5 lžičky mletého koriandru
- olej
- sůl
- citrónová šťáva
- sójová omáčka
- kokosové mléko (není nutné)
Jak připravit chilli z černých sójových bobů
- Cibuli nakrájejte na drobno, mrkev, řepu a batát na kostky, česnek nasekejte na drobné kousky.
- Do hrnce dejte olej a rozpalte ho, potom přidejte kmín a lehce ho osmahněte.
- Přidejte cibuli a česnek a restujte pár minut do zlatova. Pak přidejte zbytek zeleniny, asi lžíci sójové omáčky a koření. Krátce orestujte a podlijte trochou vody z vaření bobů, vývarem nebo vodou. Duste pod pokličkou cca 20 minut do změknutí zeleniny
- Když je zelenina měkká (píchněte vidličkou), vypněte, přidejte trochu citrónové šťávy, trochu kokosového mléka a rozmixujte na hrubo.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte citrón, sójovou omáčku a kokosové mléko.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Perfektně se hodí jak ke kváskovému pečivu, tak k plackám, rýži nebo jiné obilovině.
- Sójové boby je potřeba předem uvařit – namočit cca na 10 hodin, slít vodu a v nové uvařit spolu s kouskem mořské řasy v tlakovém hrnci.
- Sójové omáčky, citrónu a kokosového mléka dejte podle chuti. Na začátku raději po lžíci, přidat můžete podle potřeby.
- Chilli dejte jen tolik, aby na vás pokrm nebyl příliš ostrý.
- Můžete pomixovat na hrubo, aby v pokrmu zůstaly kousky, jako my na fotce, nebo můžete rozmixovat na hladkou omáčku.
- Pro verzi bez sóji použijte fazole nebo čočku a místo sójové omáčky dejte hrachovou nebo na začátku více osolte.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový.
Obměna
- Můžete použít sušené chilli, čerstvé papričky nebo červenou kari pastu.
- Koření můžete upravit podle svých preferencí, klidně přidejte ještě bobkový list, kousek skořice a koriandr.
- Místo bobů můžete použít jakékoliv jiné fazole, skvěle se hodí černé a červené, ale můžete sáhnout i po jiných druzích.
- Místo citrónu můžete dát limetku nebo ochutit umeoctem a jablečným octem.
- Místo batátu můžete dát dýni, zeleninu můžete doplnit o další druhy, já často přidávám pórek nebo růžičkovou kapustu.
- Kokosové mléko můžete vynechat nebo místo něj dát rostlinnou smetanu.
Děti
- Pikantní jídlo nevhodné pro malé děti. Aby ho mohly jíst s vámi cca od 2 let, uberte sůl, olej a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ahoj Jinakjedlíci, jaký je rozdíl mezi černými sojovými boby a světlými?
Koreniny som obmenila na svoju chut, zeleninu som dodrzala, cierne fazule konecne zrecyklovala a vzniko velmi dobre jedlo ; ))