- 3 lžíce čerstvě umleté pohanky nebo pohankové mouky
- voda
- 1 lžíce mahá koření (kmín, koriandr, hořčičné semínko)
- 1 lžíce lněného nebo chia semínka
- 2 lžíce slunečnicového semínka
- sůl
Jak připravit bezlepkové placky
- Rozmixujeme si pohanku (kroupy nebo lámanku) na mouku nebo použijeme již koupenou pohankovou mouku.
- Len nebo chia si namočíme do 2 lžic vody a necháme 5 minut odležet.
- Do mouky si přidáme všechny ostatní suché ingredience, nalijeme nabobtnané semínko i s vodou a přidáváme postupně vodu (množství dle savosti mouky).
- Konzistence těsta by měla být hustá, ale dát se lít (viz obrázek níže).
- Lžíci těsta dáme na suchou pánvičku a rozetřeme do kulaté placky.
- Jakmile se placka začne odlepovat, otočíme a osmažíme na druhé straně.
- Placky jsou nejdříve tvrdší, ale jakmile je budeme dávat na sebe, rychle změknou a dají se krásně použít i jako tacos.
- Placky jíme spolu s pomazánkou a čerstvou nebo dušenou zeleninou nebo třeba s gulášem či polévkou.
Praktické
- Placky jsou skvělé jako jídlo na výlety s pomazánkou a zeleninou. Vydrží bez lednice i 2 dny.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Obměna
- Pokud vám nevadí lepek, můžete použít i jakoukoliv lepkovou mouku (žitnou, pšeničnou, špaldovou aj.).
- Koření do placek můžete použít samozřejmě dle vaší chuti (kari, pizza, grilovací, indické, provensálské, chlebové, kurkumu aj.).
- Do placek můžete přidat i čerstvou nastrouhanou zeleninu – mrkev, cibuli, dýni, cuketu nebo čerstvé bylinky – medvědí česnek, bazalku, kopr aj.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborné. Pomlela jsem i semínka. Chia na jemno, slunečnici na hrubo. 2 dávky = 5 placek. Jáhlovohoubová pom. a vločková kaše s mrkví. Hutná snídaně🤗
Tak za mě bohužel propadák. Těsto mi houstlo pod rukama – dělala jsem je s chia semínky a myslím, že to bylo tím – prostě bobtnají a bobtnají a nasávají do sebe všechnu vodu. Husté těsto se samozřejmě nedalo lít na pánev a bohužel ani pořádně rozetřít do menších placiček – takže ze začátku to skonšilo v koši. Po naředění těsta vodou (musela ale jsem vodu přílévat po usmažení každé placky, jak to houstlo) to bylo lepší, ale i tak byly dost tlusté (tj uprostřed se špatně propékaly) a lámaly se při otáčení. Chuťově nic moc, ale to bylo asi tím, že jsem prostě musela přilévat moc vody a naředila se tak i chuť koření.