Tekuté slunce, krev rostlin aneb zázračný chlorofyl
A co že to vůbec je ten chlorofyl? Chlorofyl je pigment, který přirozeně produkují rostliny a řasy, a díky kterému má tato zelenina charakteristickou zelenou barvu. Čím tmavší zelená, tím více chlorofylu obsahuje. Není také divu, že chlorofyl je také často nazýván „tekuté slunce“ nebo “krev rostlin“. Obsahuje totiž spoustu živin, vitamínů a antioxidantů, vyživuje buňky a má neskutečné množství léčivých účinků pro naše tělo i pleť.
Zajímavostí je, že základní molekula chlorofylu je téměř shodná s molekulou hemoglobinu (krevní barvivo, díky kterému červené krvinky mohou transportovat kyslík z plic do buněk celého těla). Proto je pro nás tak léčivý.
Chlorofyl a jeho přínosy pro tělo a pleť
- Zbavuje tělo nepříjemného zápachu – funguje jako takový přírodní deodorant zevnitř, který nás zbaví špatného dechu nebo nadměrného pocení.
- Čistí naše tělo, především krev, lymfatický systém a játra – zbavuje nás toxinů, škodlivin a těžkých kovů.
- Čistí také naše střeva a podporuje jejich zdraví.
- Pomáhá při překyselení organismu.
- Zlepšuje kvalitu pleti – díky jeho protizánětlivým účinkům a tím, že čistí tělo zevnitř, pomáhá s kožními problémy, jako jsou ekzémy nebo akné.
- Má protizánětlivé a antibakteriální účinky.
- Je to přírodní antioxidant – zpomaluje stárnutí organismu a zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky.
- Dodává energii.
- Snižuje riziko rakoviny.
- Pomáhá při hubnutí.
- Podporuje hormonální zdraví.
- Podporuje imunitní systém.
- Pomáhá zvýšit kvalitu a množství červených krvinek.
Přirozené zdroje chlorofylu
Chlorofyl můžete přijímat přímo ze zeleniny, řas, mořské zeleniny nebo prostřednictvím doplňků (tekutý chlorofyl). Poznávacím znamením je samozřejmě zelená barva. Najdete ho v těchto potravinách:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- listová zelenina – kadeřávek, kapusta, špenát, rukola, mangold
- mikrozelenina – klíčky alfaalfa, broklice, řeřicha, ředkvičky apod.
- zelená zelenina – brokolice, růžičková kapusta, chřest, fazolové lusky, pór
- bylinky – petrželka, koriandr, bazalka, kopřiva, medvědí česnek, pažitka, máta
- matcha zelený čaj
- mořské řasy – nori, kelp, dulse
- zelený ječmen, moringa, spirulina, chlorella
Ne nadarmo se říká, že naše strava by měla být pestrá. Každá barva zeleniny má totiž své přednosti. A co vy a zelené potraviny? Máte jich ve stravě dostatek?
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář