Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Chřest s těstovinami a smetanou

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Tahle omáčka chutná jako italská. Jako rajská s masem. Je to kořením, je to konzistencí a je to prostě mňamka. A navíc rychlá.

Ingredience
pro 4 porce
  • bezvaječné celozrnné těstoviny
  • 1 uzené tofu
  • 1 cibule
  • svazek chřestu
  • pepř
  • sůl
  • olej
  • umeocet
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • citrón

Věřila jsem, že jím zdravě, ale po diagnóze vysokého cholesterolu jsem se rozhodla změnit svůj jídelníček. Díky změně...

Postup
  1. Dáme vařit vodu na těstoviny. Vodu osolíme, přidáme trošku oleje a těstoviny v ní uvaříme podle návodu na obalu.
  2. Oloupeme cibuli a pokrájíme na proužky, tofu nakrouháme na plátky jako sýr.
  3. Omyjeme chřest, odstraníme dřevnaté části a uřízneme křehké hlavičky – dáme je na stranu.
  4. Na posledních 5 minut vaření těstovin vložíme chřest do hrnce k těstovinám a povaříme ho.
  5. Chřest i těstoviny slijeme a propláchneme studenou vodou (chřest si zachová svěží zelenou barvu).
  6. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, tofu, osolíme, opepříme a orestujeme.
  7. Přidáme na špalíčky pokrájený chřest včetně stranou odložených hlaviček. Krátce prohřejeme.
  8. Vypneme, přidáme smetanu, těstoviny a promícháme.
  9. Podáváme s petrželkou a kouskem citrónu, aby si každý mohl dát čerstvé šťávy podle chuti.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi použijeme bílé tofu nebo některou bezlepkovou verzi veganského sýru a vybereme bezlepkové těstoviny.
  • Můžete zvlášť vařit chřest a zvlášť těstoviny, ale já ráda šetřím hrnce a výsledek je stejný.
  • Hlavičky chřestu uřezávám proto, aby zůstaly křehké a nezničily se varem – klasicky se chřest vaří svázaný ve vysokém hrnci postavený vertikálně právě z tohoto důvodu.

Kombinujeme

Obměna

  • Místo smetany můžete připravit zeleninovou omáčku a těstoviny zalít zeleninovou omáčkou – já ráda používám koprovou a křenovou, případně jejich bílý základ bez křenu a kopru.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším nedáváme uzenou variantu tofu ani pepř a ubereme, sůl a olej.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Prosím o radu. V jaké fázi přidáme umeocet? A kolik? Zatím s ním nemám zkušenosti.

Potvrzuji, rychlá dobrotka !🌞

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Těstovinový salát s houbami a chřestem

V teplých dnech přijde k chuti lehký, osvěžující salát s chřestem.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Těstoviny s chřestem a bílými fazolemi v česnekové omáčce

Vypadá to všedně, ale chutná to italsky a luxusně díky vzácnému chřestu a česnekové omáčce. Tenhle pokrm je raz dva hotový, i když se zvlášť vaří těstoviny...