Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Chukandar Ka Raita – raita z červené řepy

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka

Raita je jogurtový dressing, který snad nikdy nechybí na žádném indickém stole. Je to výborná příloha, kterou si jistě zamilujete.

Ingredience
  • 1 sójový jogurt
  • 1 menší strouhaná syrová červená řepa
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • sůl
  • čerstvé petrželové lístky

Eva se přihlásila do očistného programu, ale brala náš stravovací plán spíš jako scifi. Přeci jen si...

Jak připravit řepový dresink chukandar ka raita

  1. Vložte jogurt do mísy, osolte a přidejte nastrouhanou červenou řepu. Nechte si trošku řepy stranou, poslouží vám jako dekorace tohoto dressinku. Dobře promíchejte.
  2. Připravte tadku: osmahněte semínka v oleji, dokud nezačnou praskat.
  3. Polijte tadkou povrch dressinku, posypte petrželkou a podávejte vychlazené.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Tadka je technika, při které se celé nebo mleté koření krátce osmaží v oleji, aby se uvolnily jejich éterické oleje, čímž se jejich chuť stane aromatičtější. Tato technika je oblíbená v Indii, v Bangladéši, v Pákistánu a na Srí Lance. Koření je třeba osmahnout při vysoké teplotě, proto použijte olej, který vysokou teplotu dobře snáší. V tomto případě je olivový olej nevhodný.
  • Tadka může být připravená v jakékoliv pánvi, nejlepší je ale pánev vysoká, protože semínka a koření se chovají jako popcorn a skáčou ven! Takto se chovají například hořčičná semínka.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt.

Obměna

  • Raita se dá připravit z různých druhů zeleniny i ovoce.
  • Zatímco ingredience tadky se liší v jednotlivých regionech, základ je stejný: olej, hořčičné semínko a kmín. Do toho základu pak můžete přidat listy curry, feferonku, česnek, cibuli a další koření.

Děti

  • Bez koření, oleje a soli vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

27 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
3. 10. 2023

Mnam ❤️ mám to řidší, strouhala jsem na mrkvičkovém struhadle 😂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sváteční rýžové krokety (fotopostup)

Tento recept možná na první pohled vypadá složitě, ale nenechte se zastrašit. Vše si předem připravte a půjde to jako po másle. Odměnou vám budou chutné kř...

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Tartar z červené řepy

Sezóna řepy je tady a tahle vděčná surovina se dá připravit na spoustu způsobů. Jedním z nich je i tento tatarák, ktery se báječně hodí k plackám a nebo to...

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...

Cajunské tofu plátky

Pikantní pečené tofu plátky, které můžete dát do chlebů, placek, ale i použít do jakýchkoliv receptů.

Kuličky z quinoy (bezlepkové)

Tyto kuličky můžete použít do teplých pokrmů, místo těch klasických masových. Výborné jsou i vychladlé na různá pohoštění s jakýmkoliv dipem.