Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Chutney z divokých žlutých rajčátek

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Indická kuchyně je tak variabilní a recept se vždy liší oblasti k oblasti, město k městu, od rodiny k rodině. Tohle je na indické kuchyně skvělé a člověk se pak ani necítí provinile, když si něco poupraví. Originální recept je z červených rajčat, ale jelikož mám velkou úrodu žlutých, tak na ně došlo. Nejen, že chutney i tak je výborné, ale je i krásně žluté, alespoň mě se na pohled moc líbí.

Ingredience
  • žlutá rajčátka
  • slunečnicový olej
  • kmín celý
  • asafoetida
  • česnek
  • strouhaný čerstvý zázvor
  • kurkuma
  • sůl
  • kajenský pepř
  • sušené kari listy
  • olivový olej

Adámkovi jsou dnes tři roky a čtvrt, skoro rok chodí do školky a nebývá téměř nemocný. Ale ještě ned...

Jak připravit čatní z divokých žlutých rajčátek

  1. Cherry rajčata omyjte a vložte do pánve, mírně promíchejte s velmi malým množstvím vody. Přiveďte je k varu a jakmile začnou houstnout, vložte je do nádoby a rozmixujte. Dejte stranou.
  2. Do pánve dejte kmín, asafoetidu, nastrouhaný zázvor, česnek, lístky sušeného curry a začněte restovat.
  3. Když se koření aktivuje, přidejte omáčku z cherry rajčat, sůl, kurkumu a kajenský pepř. Promíchejte a pomalu vařte, dokud omáčka nezhoustne. 
  4. Pokud nebudete hned podávat, dejte do misky a polijte povrch trochou olivového oleje.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Chutney musí mít hustou konzistenci.
  • Rozmixujte do vámi požadované konzistence. Já mám ráda trochu hrubší, ale je to na vás.
  • Podávejte při pokojové teplotě s rýží, s indickým chlebem, s plackami, prostě jak vám to bude nejvíc chutnat.
  • Abyste docílili požadované chuti, snažte se nevynechat žádné koření.
  • Množství koření přizpůsobte množství rajčat. Jde to lehce od oka a ochutnáváním. Přidat můžeme vždycky.
  • Rajčata jsou sezónní záležitostí, zdravým lidem zdravá rajčata v sezóně neublíží. Při potížích s klouby, ledvinami, ekzémem apod. ale rajčata vynecháme.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Namísto žlutých můžete použít červená rajčata.
  • Pokud chcete chutney pikantnější, použijte chilli papričku místo kajenského pepře.

Děti

  • Pikantní kořeněné jídlo, nevhodné pro děti.

 

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Tak jsem zkusila jen tak trochu ale musím říct že jsem mile překvapená. Je to perfektní a zítra udělám ještě jednu dávku. Moc děkuju za recept ❤️

Vierko je to👍 Na recept jsem se chystala dlouho, musela jsem také sehnat čertovo lejno a pak se odhodlat vyzkoušet. Dnes jsem posbírala už poslední divoká rajčata a řekla si buď a nebo🙂 A je z toho další mňamka. Dvě malé skleničky jsem i zavařila, jsem zvědavá, jak pak bude chutnat🤗 Je to prostě další báječný recept. Díky 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Bezlepkové rajčatové tambuli

Indická omáčka tambuli je skvělá k plackám, k pečené zelenině, ale i k rýži a určitě s ní zabodujete na letní grilovačce s přáteli.

Kapustičky s jogurtovým dipem

Růžičková kapusta s pikantní jogurtovou omáčkou po indicku. Jednoduchý a rychlý recept inspirovaný indickou raitou.

Indický Moonglet (bez lepku)

Indická dobrota pro zpestření jídelníčku, vhodná jako svačina na výlety, ale i na oslavy jako finger food.