Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Cibulačka jinak

Uvařeno
bez lepku

Mívala jsem ráda cibulačku, ale v restauraci je vždycky přesolená a nacpaná sýrem. Když objednám bez sýru, je to vlastně už jen slaná voda. A tak jsem bádala po vlastní polévce z cibule, která by byla bez cukru, bez vajec, bez bílé mouky, a toto je výsledek, který nám velmi chutná a určitě budeme opakovat.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 cibule
  • 1 l vývaru / horké vody
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžíce řasy arame (nemusí být)
  • 1 lžička umeoceta
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 2 lžíce pohankové mouky
  • uzené tofu

Jana první operaci prodělala v roce 1982. Sem tam pobývala v nemocnici. Vyzkoušela snad všechno, ale bylo to jak na h...

Jak připravit cibulovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar / vodu a oloupeme cibuli, kterou pokrájíme na nudličky.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme řasu arame, mletý kmín, sojovou omáčku a restujeme za občasného míchání na mírném plameni cca 15 minut do zezlátnutí cibule
  4. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 10 minut vařit pod pokličkou.
  5. Pohankovou mouku rozmícháme v trošce studené vody a 5 minut zavaříme za občasného míchání v polévce.
  6. Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek umeocta a 2 lžícemi rostlinné smetany.
  7. Podáváme s jemně nastrouhaným uzeným tofu.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou omáčku místo sójové
  • Pro verzi bez lepku je třeba používat sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky na dochucení, ne shoyu.

Obměna

  • Místo tofu můžete použít i tempeh nebo rostlinnou náhradu sýra.
  • Pohanková mouka se dá nahradit jakoukoliv jinou moukou.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes byla k obědu naše oblíbená cibulačka 😁 Místo arame řas jsem nakrájela kombu z vývaru 😉

Mňam, mňam 😊 a s tím uzeným tofu je to hnedo level výš 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dršťková polévka z běločechravky

Vynikající polévka z houby, která chutná podobně jako hlíva. Běločechratka obrovská (Leucopaxillus giganteus) je známá svými antibakteriálními účinky proti...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...
27
32

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...