- 2 hrnky chlebové nebo hladké špaldové mouky
- 1 1/2 lžičky soli
- 3/4 hrnku horké vody
- 3 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
- 2 lžičky sezamového oleje
- 1 a 1/4 lžíce špaldové mouky
- jarní cibulka
Jak připravit čínskou palačinku
- Do misky nasypeme 2 hrnky mouky a sůl.
- Postupně přiléváme horkou vodu a pomocí vařečky zpracováváme v těsto.
- Těsto dáme na vál podsypaný moukou a zpracujeme pomocí ruky v pružné těsto.
- Zabalíme do folie a dáme přes noc do lednice nebo necháme minimálně 2 hodin odpočívat zabalené na lince.
- Na pánev nalijeme oba oleje a zasypeme moukou (1 a 1/4 lžíce).
- Mícháme a vaříme na středním plameni, až vznikne jíška.
- Za stálého mícháme jišku minutu povaříme a vypneme a necháme zchládnout.
- Mezitím vybalíme těsto a rozdělíme na 2 poloviny.
- Z každé poloviny uděláme hada a rozválíme ho na pomoučeném vále do dlouhého obdélníku (těsto se snažíme rozválet co nejtenčeji).
- Každé těsto potřeme po celé ploše jíškou a posypeme nasekanou jarní cibulkou.
- Obě těsta zvlášť z dlouhé strany zarolujeme jako štrůdl (vznikne nám opět dlouhý had). Zopakujeme s druhým těstem.
- Hady začneme smotávat jako šneka. Každé těsto zvlášť.
- Vzniknou nám dvě zarolované palačinky.
- Obě ještě trošku rozválíme.
- Rozehřejeme si pánev s trochou oleje a položíme první palačinku, oheň snížíme na střední plamen.
- Po 4 minutách (nebo dřív, kontrolujeme, až je strana pěkně zlatavá) otočíme a osmažíme na druhé straně.
- Zopakujeme s druhou palačinkou.
- Nakrájíme třeba na trojúhelníky a podáváme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Palačinky se hodí podávat třeba s namáčecí omáčkou (např. ze sojové omáčky, rýžového octa, sladu a nastrouhaného zázvoru), dipem nebo k polévce, dušenému zelí, tofíčkům či guláši.
- Doporučujeme těsto vyválet co nejtenčeji, jinak se nemusí dobře propéct a můžou být tužší.
- Díky tomu, že se nechá těsto odležet, jsou chutnější a s těstem se lépe pracuje.
Obměna
- Místo jarní cibulky můžeme použít i pak choi, najemno nasekanou šalotku, kysané zelí či jinou zeleninu dle chuti. Nebo třeba nastrouhaný uzený tempeh či tofu.
- Do jíšky můžeme přidat i směs koření nebo uzenou papriku atp.
- Místo jíšky můžeme použít i třeba jemnou tofu pomazánku nebo jen sezamový či jiný olej.
- Do těsta můžeme přidat také koření nebo třeba kurkumu / šťávu z řepy na barvu.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář