- rýže (ideálně natural, ale může být jakákoli jiná)
- voda
- špetka soli
- kousek mořské řasy
(doporučujeme kombu)
Jak připravit rýžovou kaši
- Hrnek rýže důkladně propereme ve vodě.
- Na dno hrnce dáme kousek mořské řasy a přidáme 10 hrnků vody. Pokud chceme mít menší množství kaše, upravíme úměrně množství rýže a vody, vždy v poměru 1:10.
- Když se voda vaří, stáhneme plamen přidáme špetku soli.
- Na mírném ohni vaříme, až se voda vstřebá.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Rýži natural namočíme předem na 5 hodin či přes noc, zlepší se její stravitelnost.
- Doporučujeme vysoký čtyřlitrový hrnec, aby z hrnce neutíkala pěna, která se při vaření tvoří. Pokud je pěna šedá, sebereme ji sítkem. Kaši si můžeme navařit na několik dní dopředu a skladovat v lednici.
- Nejedná se o žádnou kulinářskou lahůdku, kaše je víceméně bez chuti. Mohou ji kojenci již od 6. měsíce, může být i jako základ obilného mléka. Je vhodná při rekonvalescenci, průjmech, akutních i chronických nemocí zažívacího systému, redukční dietě, na pročištění a jako jídlo při půstu. Zkrátka zdravá snídaně i pro dny, kdy vám není nejlépe. Congee vytváří čchi i šťávy, je zde totiž dokonalá harmonie mezi jin a jang.
Kombinujeme
- Kaši můžeme posypat praženými semínky (slunečnice, sezam atd.), kořením, vařenou zeleninou, kvašenou zeleninou, luštěninami nebo kompotem.
Obměna
- Rýžovou kaši Congee můžeme připravit i z ostatních druhů obilí.
Děti
- Mohou ji kojenci již od 6. měsíce (bez soli), může být i jako základ obilného mléka.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Evi chtěla jsem se zeptat,zda pokud kaši ochutím např datlovým sirupem a přidám si carob a kurkumu, stále má svou funkci na trávení a detoxikační?
Děkuji za info
Dobry den, v popisu receptu neni napsano, ze by se ryze (jde mi o natural verze) mela pred varenim namocit. Opravdu se v tomto pripade ryze nenamaci, jak je tomu u bezne pripravy (tam doporucujete minimalne 5 hodin, ale klidne i pres noc)? Dekuji za odpoved.