- 60 g kulaté rýže
- kousek dýně hokkaido
- pórek
- 1 polévková lžíce tamari
- sůl
- pažitka
- čerstvá petrželka
- gomasio
- citrónová šťáva
- nastrouhaný čerstvý zázvor
- kurkuma
Jak připravit čínskou rýžovou kaši se zeleninou
- Dejte vařit rýži na kaši. Množství vody zvolte podle toho, jak chcete mít kaši hustou – čím víc vody použijete, tím řidší bude kaše.
- Do pánve nalijte trochu oleje. Přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor, nakrájenou dýni a pórek. Osolte, smíchejte s trochou vody a posypte kurkumou. Jemně duste, dokud dýně není měkká.
- Když je kaše hotová, vložte ji do mísy, pokapejte tamari, posypejte pažitkou a petrželkou a přidejte připravenou dušenou zeleninu. Nakonec ochuťte gomasiem a několika kapkami citronové šťávy. A voilá, zdravá snídaně či večeře je hotová.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Rýži můžete vařit v rýžovaru nebo klasicky.
- Počítejte s 60 g rýže na osobu, je to pak opravdu velká porce, i když se to nezdá.
- Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
- Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
Obměna
- Můžete použít jakoukoliv zeleninu nebo jiný druh dýně.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborná snídaně, pochutnala jsem si 😋 Jen příště opravdu radši vymačkám ze zázvoru šťávu – takhle to bylo dost ostrý. Ale dobrota!