Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Čirok s dary podzimu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Podzim je moje oblíbená sezóna. Barevný, melancholický, plný báječného ovoce a zeleniny. Stačí je vzít a donést je do kuchyně. Můj syn mi přinesl pytel kaštanů, otevřela jsem spíž, odkud na mě mrkala dýně hokkaido, báječná granátová jablka ze zahrady a podzim je připraven na talíři.

Ingredience
2 porce
  • 80 g Urid Dal Chilka (malé indické fazole)
  • 100 g čiroku
  • půlka dýně hokkaido
  • jedlé kaštany
  • mandle
  • mladé žampiony
  • dýňová semínka
  • olej
  • černucha (černý kmín)
  • umeocet
  • hrášek
  • rozinky
  • granátové jablko
  • čerstvá petrželka
  • sůl

V minulosti jsem se zdravou stravou koketovala, ale neuměla jsem si sestavit jídelníč...

Jak připravit podzimní čirok

  1. Uvařte čirok, jak je uvedeno na obalu, a dejte stranou.
  2. Uvařte fazolky Urid Dal, jak je uvedeno na obalu, a ponechte stranou.
  3. Nařízněte podélně kaštany a upečte ve speciální pánvi na kaštany nebo v normální pánvi se silným dnem. Po upečení je sloupněte a dejte stranou.
  4. Do pánve nalijte olej, přidejte semínka černého kmínu, nakrájenou dýni a rozinky a začněte jemně smažit. Když semena začnou praskat, smíchejte s trochou vody a vařte, dokud dýně nezměkne.
  5. Na další pánev dejte olej, česnek, žampiony a hrášek a povařte.
  6. Na suché pánvi orestujte mandle a dýňová semínka.
  7. Když máte všechno připraveno a uvařeno, dejte vše do woku, zakápněte umeoctem, promíchejte a cca 1 minutu povařte.
  8. Nakonec posypejte čerstvou petrželkou a granátovým jablkem.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Budete mít trochu víc nádobí na mytí, ale výsledek stojí za námahu.
  • Toto je jídlo sváteční, obecně se vyhýbáme kombinaci obilí a ovoce ze zdravotních důvodů. Jednou za čas si to můžeme dopřát, ale ne pravidelně. Případně vynecháme rozinky a granátové jablko.

Obměna

  • Místo čiroku můžete použít i jinou obilovinu.
  • Místo fazolek Urid Dal Chilka můžete použít jinou luštěninu.

Děti

  • S menším množstvím oleje a soli vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

5 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Čekankové rizoto

Rizoto s čekankou je skvělým způsobem, jak ozvláštnit váš jídelníček a vnést do něj jemně nahořklou, ale osvěžující chuť této jedinečné zeleniny. V kombina...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Sladkokyselá quinoa

Rychlé a lahodné, přirozeně bezlepkové jídlo plné kontrastních chutí, o které se postará dýně, umeocet a kysané zelí.

Cizrnové Marry Me

Původ receptu, toho originálního Marry Me, není znám. Pravděpodobně se zrodil v USA a měl obrovský úspěch. Recept dělá čest svému jménu. Je tak dobrý, že k...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Rýže s pečeným patizonem

Máte patizon a nevíte, jak byste ho připravili? Vyzkoušejte tento jednoduchý a přitom velmi lahodný recept a určitě si pochutnáte.