Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Čirok s dary podzimu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Podzim je moje oblíbená sezóna. Barevný, melancholický, plný báječného ovoce a zeleniny. Stačí je vzít a donést je do kuchyně. Můj syn mi přinesl pytel kaštanů, otevřela jsem spíž, odkud na mě mrkala dýně hokkaido, báječná granátová jablka ze zahrady a podzim je připraven na talíři.

Ingredience
2 porce
  • 80 g Urid Dal Chilka (malé indické fazole)
  • 100 g čiroku
  • půlka dýně hokkaido
  • jedlé kaštany
  • mandle
  • mladé žampiony
  • dýňová semínka
  • olej
  • černucha (černý kmín)
  • umeocet
  • hrášek
  • rozinky
  • granátové jablko
  • čerstvá petrželka
  • sůl

Jak připravit podzimní čirok

  1. Uvařte čirok, jak je uvedeno na obalu, a dejte stranou.
  2. Uvařte fazolky Urid Dal, jak je uvedeno na obalu, a ponechte stranou.
  3. Nařízněte podélně kaštany a upečte ve speciální pánvi na kaštany nebo v normální pánvi se silným dnem. Po upečení je sloupněte a dejte stranou.
  4. Do pánve nalijte olej, přidejte semínka černého kmínu, nakrájenou dýni a rozinky a začněte jemně smažit. Když semena začnou praskat, smíchejte s trochou vody a vařte, dokud dýně nezměkne.
  5. Na další pánev dejte olej, česnek, žampiony a hrášek a povařte.
  6. Na suché pánvi orestujte mandle a dýňová semínka.
  7. Když máte všechno připraveno a uvařeno, dejte vše do woku, zakápněte umeoctem, promíchejte a cca 1 minutu povařte.
  8. Nakonec posypejte čerstvou petrželkou a granátovým jablkem.

3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

Praktické

  • Budete mít trochu víc nádobí na mytí, ale výsledek stojí za námahu.
  • Toto je jídlo sváteční, obecně se vyhýbáme kombinaci obilí a ovoce ze zdravotních důvodů. Jednou za čas si to můžeme dopřát, ale ne pravidelně. Případně vynecháme rozinky a granátové jablko.

Obměna

  • Místo čiroku můžete použít i jinou obilovinu.
  • Místo fazolek Urid Dal Chilka můžete použít jinou luštěninu.

Děti

  • S menším množstvím oleje a soli vhodné pro děti od 2 let.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Sladkokyselá quinoa

Rychlé a lahodné, přirozeně bezlepkové jídlo plné kontrastních chutí, o které se postará dýně, umeocet a kysané zelí.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Cizrnové Marry Me

Původ receptu, toho originálního Marry Me, není znám. Pravděpodobně se zrodil v USA a měl obrovský úspěch. Recept dělá čest svému jménu. Je tak dobrý, že k...

Letni quinoa

Toto lehké lehké letní jídlo je další možností, jak využít úrodu cuket. Je lahodné, voní kořením a jeho příprava vám zabere jen pár minut.

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Rýže s pečeným patizonem

Máte patizon a nevíte, jak byste ho připravili? Vyzkoušejte tento jednoduchý a přitom velmi lahodný recept a určitě si pochutnáte.