Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Čirok s rýží natural

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Rýže i čirok jsou přirozeně bezlepkové obiloviny, které obsahují řadu užitečných minerálů a vitamínů. Někdo příliš neholduje rýži, jiný zase čiroku, ale většině lidem chutná jejich kombinace. My děláme půl na půl, ale můžete klidně vyzkoušet i jiný poměr.

Ingredience
pro 2-3 porce
  • 1/2 hrnku čiroku
  • 1/2 hrnku rýže natural
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli

Jíme Jinak nás naučilo milovat zeleninu, obilí a luštěniny. To všechno si dopřávám a v ničem se neomezuji i přesto, ž...

Jak uvařit čirok s rýží

  1. Čirok a rýži propláchneme ve studené vodě a na pár hodin namočíme do 3 hrnků vody.
  2. Před vařením vodu neslíváme, vaříme ve stejné vodě se špetkou soli na mírném plameni.
  3. Vaříme cca 35 minut do vstřebání vody.
  4. Necháme 10 minut dojít pod pokličkou.
🎁 Dárkové poukazy 🎁
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout

Praktické

  • Čirok i rýže se uvaří i bez namáčení, ale je výhodné je předem namočit – získáme tím na živinách, které se začnou v namočených zrníčkách probouzet a pokrm bude lépe stravitelný a tedy užitek z jídla větší.
  • Poměr můžete upravit ve prospěch toho obilí, které máte raději.

Kombinujeme 

  • Čirok a rýží použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř.
  • Namáčením se také zkrátí doba varu – bez namáčení je potřeba vařit déle, aby bylo zrno měkké.

Obměna

  • K obilí můžeme přidat řasy nebo semínka.
  • V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.
  • Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a také delší doba varu.

Děti

  • Čirok i rýže jsou vhodné i pro miminka, pouze vynecháme sůl a uvařené obilí přepasírujeme.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Evi, solím už na začátku nebo až se rýže začne vařit?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Podzimní fazolová omáčka s dýní a rýží basmati s quinoou (kompletní talíř)

V tomto videu se naučíme, jak do 30 minut udělat kompletní večeři nebo oběd. Uvaříme si luxusní omáčku s napařenou zeleninou a basmati rýži s quinoou. Oku ...

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.