- 1 hrnek čiroku (zrno)
- 3 hrnky vody
- špetka soli
Čirok – základní postup
- Čirok propláchneme ve studené vodě a na pár hodin (můžeme přes noc) namočíme do 3 hrnků vody.
- Před vařením vodu neslíváme, vaříme ve stejné vodě se špetkou soli na mírném plameni cca 40 minut do vstřebání vody.
- Necháme 10 minut dojít pod pokličkou.
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
Praktické
- V zimě můžeme čas vaření zkrátit použitím tlakového hrnce.
- Na vaření obilovin je vhodné používat hrnec se silnějším dnem, aby se nespálily. Při vaření na plynu doporučujeme rozptylku.
- Čím více dáme vody, tím více bude výsledek kašovitější a naopak, pokud budeme vařit v poměru 1:3 (3 hrnky vody), bude příloha sušší. Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a trochu delší doba varu.
- Zbylý čirok skladujeme v zavřené sklenici nebo dóze s víkem v lednici a během tří dnů spotřebujeme. Ze zbytků můžeme udělat placky, knedlíky, sladký krém nebo snídaňovou kaši (čirok ráno prohřejeme v hrnci s vodou, případně můžeme lehce pomixovat ponorným mixérem).
- Pokud je čirok stále tvrdý, máte nejspíš přesušené staré zrno. Je potřeba přidat vodu a na mírném plameni ještě povařit. Na trhu jsou k dostání různé druhy čiroku. Dobu varu je potřeba přizpůsobit zakoupenému druhu. Nejlépe se osvědčili větší a světlejší druhy čiroku. Tmavé a menší zrníčka se obvykle hůř vaří. Záleží také na stáří zrníček. Staré a suché se velmi dlouho vaří než změkne.
- Běžně se čirok se uvaří i bez namáčení, ale je výhodné ho předem namočit – získáme tím na živinách, které se začnou v namočených zrníčkách probouzet a čirok bude lépe stravitelný a tedy užitek z jídla větší. A také se dříve uvaří.
- Čirok je přirozeně bezlepkový.
Obměna
- Čirok můžeme kombinovat s rýží i dalšími obilovinami a semínky.
- Pokud nemáte čirok a chcete připravit podobnou obilovinu, uvařte kulatozrnnou rýži natural, jáhly, bulgur nebo slzovku.
Děti
- Čirok je vhodný i pro miminka, pouze vynecháme sůl, vaříme ve větším množství vody a uvařené obilí přepasírujeme.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Bohužel jsem si komentáře přečetla až teď, kdy se mi čirok značky Zdraví z přírody neuvařil ani po hodině a půl vaření (namoceny byl 15 hod.)
Tak jsem celkem zklamaná.
Vařila jsem ho ještě dlouho, ale je to takové divné.
Příště zkusím kdyžtak jinou značku.
Dobrý den, jakou značku čiroku kupujete? U nás mají jen Zdraví z přírody Čirok loupaný a ten změkne po namáčení přes noc v tlakáči nejdřív po hodině. A má na sobě takové trvrdé šlupičky. Dávám to raději do jídel, kde se ještě jednou provaří s ostatními surovinami, ale mám trochu obavy, aby nám to neškrábalo střeva, ty šlupky, vařím pro děti 8 a 4 roky. Takový běloučký jako je na fotkách ho nemáme. Je to v pořádku?