- 2 hrnky uvařeného čiroku
- 1 hrnek pohankové mouky
- špetka soli
- voda a sůl na vaření šišek
Jak udělat bezlepkové knedlíky z čiroku
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu s trochou soli.
- Do mísy dáme vařený čirok, trošku soli a rozmixujeme na kaši.
- Do vzniklé kaše nasypeme mouku a vypracujeme tuhé těsto.
- Mokrýma rukama tvarujeme menší šiky a dáváme do vroucí vody.
- Po vyplavání na povrch je vyndaváme, aby se nerozvařily.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Mouku dejte po částech podle potřeby. Poměr mouky a vařeného čiroku není až tak důležitý jako výsledek – tuhé nerozpadající se těsto, které jde vytvarovat.
- Pokud je čirok příliš mokrý a nejde rozmixovat, přidejte trochu vody. Ale ne moc, protože byste museli přidávat mouku.
- Mokré ruce jsou důležité, jinak budete mít těsto všude, ale nebudete mít knedlík.
- Pokud chcete klasická knedlíková kolečka, vytvořte větší šišku a po uvaření je nechte vychladnout, pak se budou dát krájet.
- Pro ohřátí se dají šišky při dalším jídle jednoduše na pařáček prohřát nebo se hodí do pánvičky a orestují.
Obměna
- Do knedlíků můžete zapracovat jakékoli zbytky obilí nebo semínek. My jsme vařili čirok se lžící lněného semínka.
- Mouku můžete použít i jinou.
- Pro zachování bezlepkové varianty je však potřeba volit bezlepkové obilí a bezlepkové mouky.
Děti
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1 roku. Menším vynecháme sůl.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Šišky se povedly :) měla jsem větší hrnek, nebo je dělala menší – vyšlo mi jich 16. Uvařily se bez problémů a chutnaly mi moc. K nim zeleninová omáčka ( cibule, česnek, cuketa, petžel, celer a koření ), napařený batát a tempeh lupina, výborný!
Není dokonalý, ale je můj první :-) S těstem a mokrýma rukama se pracovalo v pohodě. Navíc jsem do mixéru k obilovině přidala čerstvé bylinky “co dům dal”. Dnes pesto medvědí a saturejka. Olej sezamový. Jen asi příště udělám ještě tužší konzistenci těsta. Přestože jsem přidala pohankovou mouku, menší šišky se mi ve vařící vodě roztékaly (zmenšily objem). Čirokovou vodu škoda vylít, část ji použiji na polévku :-)