- uvařený čirok
- 100 g uvařené velké tmavé fazole
- 1 lžíce oleje
- 1 mrkev
- hrst brokolice
- hrášek
- pórek
- sojová nebo tamari omáčka
- 1/2 lžičky polévkové koření
- 1/4 lžičky kurkumy
- sůl
- ozdoba: uzené tofu
Jak připravit zeleninové pohankové rizoto s čirokem
- Na oleji osmahneme na půl kolečka nakrájený pórek.
- Posolíme a jakmile je zlatavý, přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev, na růžičky brokolici a vše osmahneme.
- Ochutíme kořením, přidáme fazole a hrášek, zalijeme malým množstvím vývaru nebo vody a dusíme do změknutí zeleniny.
- Přidáme uvařenou obilovinu a vše ještě orestujeme a dochutíme sojovou omáčkou, případně i citronovou šťávou.
- Podáváme s najemno nastrouhaným tofu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud chcete rizoto slavnostní nebo pro návštěvu, můžete ho servírovat pomocí kopečkovače na rýži (zmrzlinu).
- Když máte dopředu uvařenou obilovinu i luštěninu (nebo tofu, tempeh či seitan), je jídlo velmi rychle hotové.
Obměna
- Zeleninu do rizota můžete obměňovat dle zásob a chutí. Přidejte i divoké bylinky!
- Místo kurkumy můžete dát i červenou papriku.
- Fazole můžete nahradit jinou luštěninou nebo seitanem, tofu či tempehem.
- Do rizota se hodí jakákoliv obilovina, která vám třeba zbyla (jáhly, rýže, kroupy atp.).
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Omezte ale sůl a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář