- 1,5 kg dýně (stačí obyčejná velká)
- 1 bio citrón
- 1 litr vody
- 350 g špaldové mouky
- 300 g kukuřičné mouky
- 200 g rozinek
- 6 lžic oleje
- 8 lžic ovocenky (nebo jiný ovocný koncentrát)
- 2 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů (ne vrchovaté)
- 1/2 lžičky vanilky
- špetka soli
Jak připravit dýňový moučník
- Předehřejeme si troubu na 200°C.
- Citron ostrouháme na struhadle ze všech stran, kůru schováme, pak vyždímáme šťávu.
- Do mixéru dáme na kostky pokrájenou omytou dýni i se slupkou, přidáme vodu a rozmixujeme do hladkého pyré.
- Do mísy nasypeme mouky, přidáme špetku soli, kypřící prášek a promícháme.
- Rozmixované pyré nalijeme do suché směsi, přidáme ovocenku, šťávu a kúru z bio citrónu, rozinky a vanilku.
- Všechno pořádně vařečkou promícháme.
- Plech vymastíme olejem a vysypeme moukou.
- Těsto do něj nalijeme a pečeme cca 1,5 hodiny, dokud nezezlátne.
- Kontrolujeme špejlí (nečekejte ale špejli suchou tak, jako u klasické bábovky).
- Necháme vychladnout a můžeme krájet.
- Můžeme “pocukrovat” sušeným sladem, sušeným rostlinným mlékem nebo kokosovou moukou.
Praktické
- Do buchty dávám ty velké české dýně, které nám na polévky, pečení apod. nechutnají, zatímco hokkaida si šetřím. Do receptu ale můžete dát jakoukoli dýni máte po ruce, její chuť tu není tak důležitá, nahrazuje část mouky a dělá vláčný dojem.
- Pokud máte mixér s menším obsahem, rozmixujete dýni po částech vždy s trochou vody z celkového množství.
- Pokud nemáte mixér, můžete dýni nastrouhat a množství vody a mouky uzpůsobit tak, aby výsledné těsto bylo téměř jako na litý koláč.
- Pro nás je buchta sladká akorát, začátečníci zvyklí na hodně sladké konveční dezerty by si měli přidat rozinek nebo ovocenky.
- Pokud by na vás byla po upečení stále málo sladká, polijte si ji polevou například karobovou, namažte marmeládou nebo polijte rostlinným sladidlem (slad, sirup).
- Tato buchta není jako ta klasická z bílé mouky a bílků – lehká, suchá a nadýchaná. Jde spíše o hutnější, šťavnatý a mokrý dezert.
- Buchtu jsem pekla poměrně dlouho, pokud by se dalo méně vody, možná by se doba zkrátila, můžete to vyzkoušet.
Obměna
- Pokud nemáte kukuřičnou mouku, můžete použít jen špaldovou.
- Pro bezlepkovou verzi naopak zase směs bezlepkových mouk jako je jáhlová, kukuřičná a rýžová.
- Místo ovocenky můžete použít obilný slad nebo sirup.
- Bio citrón můžete nahradit sušenou kúrou nebo esenciálním olejem.
- Vanilku můžete dát ve formě prášku, vyškrábnout lusk nebo použít esenciální olej (pozor na umělá aromata).
- Místo vanilky a citrónu můžete dát koření (například perníkové), těsto obarvit karobem apod.
- Rozinky můžete také nahradit datlemi. Pak bude výsledná buchta sladší.
Děti
Dezert je vhodný pro děti od 1 roku. Pokud však menší dítě dostává běžně kupované pečivo, piškoty, sušenky apod., můžete mu bez obav nabídnout tuto zdravější variantu i v nižším věku.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
No, normálně recepty nekomentuji. Na mixování dýně jsme odrovnali náš tyčový mixér. O to větší zklamání bylo, že se buchta nedala vůbec jíst. Konzistence byla výborná, ale manžel prohlásil, že ten kekel z pekel žrát nebude a že tak nedůstojný odchod si náš mixér nezasloužil.
Taky se přidám se svojí zkušenosti. Dělala jsem to přesně podle receptu, povedla se, krásné vypadala, jenom se to nedalo jíst. Prostě nám to nechutnalo, je opravdu hutná. Bohužel ani manžel to nechtěl a ten sní snad všechno. 😂 Mrzelo mne to, protože jsem do toho dala dobroty a to dost. 😔 Holt příště se žádostí s něčím jiným.