Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Citronová kaše s pikantním tofu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Ingredience
Na tofu:
  • tofu natural
  • voda
  • sójová omáčka, např. tamari
  • datlový koncentrát
  • umeocet
  • česnek
  • mletá červená paprika
  • olej
  • sůl
Ostatní ingredience:
  • jáhly
  • olej
  • cuketa
  • paprika
  • pórek
  • strouhaný zázvor
  • sečuanský pepř
  • mandle
  • chilli paprička
  • sladké kari koření
  • sušený citrón
  • sůl
  • čerstvá petrželka
  • sezamové semínko

Už od mládí mě trápily různé zdravotní problémy. Pro bolest kyčle jsem mnohdy nemohla ani chodit a lékaři mi zjistili...

Jak připravit marinované tofu s citrónovou kaší

  1. Nakrájejte tofu na plátky. V misce smíchejte všechny ingredience na tofu a plátky do něj dejte marinovat. Klidně i na několik hodin.
  2. Dejte vařit jáhly na kaši, jak jste zvyklí.
  3. Na pánev dejte tofu s marinádou, přikryjte poklicí a dejte dusit. Omáčka dušením zhoustne, zredukuje se. Nevyvařte jí všechnu.
  4. Mezitím nahřejte wok s olejem a dejte na něj zeleninu nakrájenou na proužky. Osolte. Přidejte sečuánský pepř, mandle, chilli papričku, sezam, kari koření a strouhaný zázvor. Osmahněte vše na prudkém plameni.
  5. Na talíř nandejte hotovou kaši, do které vmíchejte rozdrcený plátek citrónu. Stačí jedno kolečko. Sušený citrón je velmi aromatický. Přidejte restovanou zeleninu a tofu a zalijte je sosíkem, který se vytvořil při dušení. Posypte čerstvou petrželkou, dochuťte tamari omáčkou a citrónovou šťávou.

Praktické

  • V receptu je cuketa a paprika, tudíž řadím toto jídlo pouze mezi letní recepty. V zimě nahraďte zeleninu podle sezony.
  • Sušený citron je super věc. Je velmi aromatický a sušením se zvýrazní i kyselost. V zimě ho můžeme přidávat do čajů a nebo namlít na prášek a použít jako dochucovadlo. Použít ho můžeme i jako dekoraci.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou omáčku nebo více soli místo sójové omáčky.

Obměna

  • Pokud nemáte doma nasušený citron, použijte kůru z bio citrónu.
  • Na kaši můžete použít jakoukoliv obilovinu.
  • Místo datlového koncentrátu použijte vaše oblíbené sladidlo.

Děti

  • Pikantní, kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

 

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Upravila jsem si, aby nebylo tak pikantní a i tak jsem si moc pochutnala 😋…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Žlutá rýže s kurkumou, zázvorem a glazovaným tofu

Tohle jídlo, i když vypadá velmi svěže, dokáže krásně zahřát. Kardamom, kurkuma a zázvor se postarají o jedinečnou výraznou chuť rýže.

Tofu s jamajskou omáčkou

Jamajský jerk a asijské ramen nudle? Věřte, funguje to. Vyzkoušejte další z oblíbených fusion receptů a dejte vědět, protože mě tento pokrm přímo nadchl.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.

Pečená dýně Butternut

Podzim je tu a s ním i období zapečených pokrmů. Pokud patříte mezi milovníky dýní, vyzkoušejte tuto zapečenou máslovou dýni s nádivkou ze zeleniny a čočky...