Co je citronová verbena
Citronová verbena (aloisie citronová) je subtropická keřovitá trvalka vyznačující se, jak název napovídá, výrazným citronovým aroma. To je při správném pěstování silnější než u meduňky nebo citronové trávy. Citronová verbena pochází z Jižní Ameriky a v Evropě se pěstuje už po staletí.
Účinky citronové verbeny
Rostlina se tradičně používá k léčbě nachlazení, horečky, úzkosti, zažívacích problémů, křečí v břiše, nespavosti a dále pro posílení imunitního systému nebo jako podpůrný prostředek při hubnutí. Působí antibakteriálně.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Použití citronové verbeny
V dnešní době je využívána hlavně její silice, a to k výrobě kosmetiky a svíček (přidává se do parfémů, deodorantů, toaletních vod a masážních nebo vonných olejů). Aromatické listy se používají na přípravu čaje, pro dochucení nápojů a pokrmů, ale i jako obklady na rány.
Čaj: pár lístků zalijeme vodou o teplotě asi 85°C, necháme 10 minut vylouhovat a můžeme pít. Na větší hrnek použijeme zhruba dva čerstvé lístky nebo tři sušené. Čaj působí uklidňujícím dojmem, zlepšuje trávení, odstraňuje žaludeční křeče, pomáhá při astmatu, migréně a nadýmání. V menších dávkách je vhodný i pro děti. Používá se také na proplachování nosu při akutní nebo chronické rýmě nebo na vyplachování ústní dutiny při bolestech zubů. Je oblíbený u Španělů a Francouzů.
Čaj proti migréně: připravuje se z lístků citronové verbeny, majoránky a lipového květu.
Obklady: čerstvé listy verbeny je možné přikládat na špatně se hojící nebo zanícené rány.
Citronová verbena v kuchyni
Pojďme se teď podívat na širokou škálu využití citronové verbeny v kuchyni. Voňavé lístky skvěle vyniknou v lahodných nápojích, uplatní se ale i v pokrmech. Ledové čaje z citronové verbeny jsou velmi populární na Krétě.
Lahodné nápoje
Mátový čaj s citronovou verbenou: 1/2 šálku čerstvých lístků máty a 1/2 šálku čerstvých listů verbeny opláchneme a lehce zabalíme. 2 šálky vody přivedeme téměř, ale ne úplně k varu. Zalijeme lístky máty a verbeny a necháme asi 3–5 min vylouhovat, poté scedíme. Čaj můžeme popíjet teplý nebo vychlazený.
Voda s lístky citronové verbeny: pomocí aromatických lístků verbeny vytvoříme jednoduché a přitom neotřelé letní osvěžení – stačí přidat pár čerstvých lístků (třeba spolu s mátou) do vody a nápoj plný zdraví a chuti je na světě.
Podívejte se taky na vynikající čaj s citronovými bylinkami.
Vaření s citronovou verbenou
Nejen do nápojů se hodí lístky citronové verbeny. Skvěle se uplatní ve studené i teplé kuchyni. Neváhejte přidat pár lístků do oblíbeného zeleninového nebo ovocného salátu (případně dresingu), získáte tak novou svěží chuť a jednoduchou obměnu. Podobnou parádu nadělá pár lístečků verbeny i v omáčce, polévce nebo zeleninové směsi.
Zkuste třeba tuhle úžasnou krémovou polévku.
Jak pěstovat a sklízet citronovou verbenu
Verbenu pěstujeme jako přenosnou rostlinu – od jara do podzimu jí bude svědčit slunné místo na zahradě. Je náročná na vodu i na živiny, proto je vhodné vydatně zalévat a pravidelně (asi jednou týdně) přihnojovat. Na zimu ji přesuneme do světlých vnitřních prostor. Při teplotě vyšší než 15°C pokračuje v růstu, při teplotě 5-10°C je schopná přezimovat (opadají listy a při velmi omezené zálivce u rostliny probíhá vegetační klid).
Rostlině vyhovuje dobře propustná hlinito-písčitá zemina s drenážní vrstvou na dně květináče. Snáší zpětný řez, který podporuje rozvětvení. Lze ji pěstovat v keřovém i stromkovém tvaru.
Rostlinu sklízíme nejlépe během jarního a letního vegetačního období. Citronová chuť je na vrcholu, když se začínají otevírat květy. Dobrá zpráva – verbena kvete několikrát během sezóny!
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vozím si verbenový čaj z Tuniska, buď sušené lístky nebo sáčkový. Je tam levný. Když jsem nachlazená,je první volbou, pomohl mi i při kovidu.
Zaijmavé využití citrónové verbeny, jen jsem zmatený 2 lístky čerstvé a 3 sušené na větší hrnek a 10 min louhovat při 85st. C a o pár řádků níže: Mátový čaj s citronovou verbenou: 1/2 šálku čerstvých lístků máty a 1/2 šálku čerstvých listů verbeny opláchneme a lehce zabalíme. 2 šálky vody přivedeme téměř, ale ne úplně k varu. Zalijeme lístky máty a verbeny a necháme asi 3–5 min vylouhovat. Množství verbeny a časy louhování jsou naprosto odlišné a jedná se v obou případech o čaj. Tak jak tedy prosím? Máme ji novou v truhlíku a daří se ji a úžasně voní. Právě jsme si ji naaranžovali na zmrzlinový pohár a je výborná. DĚKUJI.