- 5 hrnků špaldové (pšeničné) hladké mouky
- 1/2 hrnků vody
- 3/4 hrnku sladu
- 1/3 hrnku oleje
- kúra a šťáva z jednoho BIO citrónu
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
Jak připravit citrónové pusinky bez cukru
- Omytý citrón ostrouháme ze všech stran na jemno na struhadle, šťávu vymačkáme.
- Do mísy dáme všechny ingredience: mouku, vodu, olej, citrónovou kúru a šťávu, slad a sůl.
- Řádně promícháme vařečkou a propracujeme v řidší těsto.
- Naplníme zdobičku těstem a na pečící papír na plechu tvoříme pusinky.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 15 minut, dokud pusinky nezačnou tuhnout a lehce tmavnout.
- Po upečení skladujeme v suchu a chladu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pusinky si můžete udělat do zásoby, jen tak se vám nezkazí.
- Pokud je těsto příliš řídké, přidejte mouku, v obráceném případě přidejte vodu.
- Dobu pečení je potřeba přizpůsobit velikosti tvarů – malé pusinky budou za pár minut, veliké i za 20 minut.
- Při pečení trochu nabudou.
- Díky kypřícímu prášku nejsou úplně tvrdé, mají měkký střed.
- Pokud si nejste jistí, zda vám to bude chutnat nebo ostatní jíst s vámi, udělejte si vzorek z menší dávky na zkoušku.
- Sušenky mohou posloužit jako vánoční cukroví.
- Pokud je chcete svátečnější, můžete na ně dát čokoládovou polevu.
- Tyto kuličky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
- Pokud chcete pusinky barevné, můžete přidat přírodní barvivo.
- Skladujeme v plechové dóze v pokojové teplotě viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.
Obměna
- Nemáte-li zdobičku, můžete těsto dát do plechových či silikonových formiček a po upečení vyklopit.
- Připravíme-li těsto tužší (méně vody/více mouky), můžeme tvarovat rukama koláčky, válečky nebo placičky, případně můžeme vyválet a vykrajovat.
- Místo BIO citrónu můžeme dát vanilku či jiné oblíbené koření nebo přidat kokos či ořechy.
Děti
- Sušenky jsou vhodné pro děti cca od 1 roku. Jsou bez vajec, mléka a cukru, ale jsou z pšeničné mouky a pečené, což není ideální. Dětem proto dáme jednu dvě sušenky pro radost, ne celou mísu na jídlo. Je to vhodná alternativa, když jdeme do společnosti, kde se konzumují konvenční sladkosti a slané pochoutky – máme pro dítě svoje a dítě je spokojené.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Testo se mi nepovedlo, podle me malo vody na to ze tam pisou” ridke testo” , ani mi moc nechutna, bylo by lepsi s aspon trosku cukru, ale to by take znamenalo vice kalorii.
Stejně jako ostatním se nám těsto vůbec nepovedlo. Na takové množství mouky bylo potřeba asi 2,5 hrnků vody.Ani tak nevzniklo těsto na pusinky ale aspoň se ho pokusíme viválet.Mislím že by se tento recept měl zkontrolovat a přepsat.🤷