ingredience info=”pro cca 8 misek”]
- 1/2 hrnku bílé rýže
- 2 hrnky vody
- voda na doředění podle potřeby
- 1/3 hrnku sladu/rýžového sirupu
- 1 lžíce mandlového másla
- 1 lžíce karobu/kakaa
- 1/4 lžičky vanilky
- špetka soli
- 1 bio citrón
[/ingredience]
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak připravit zdravý dezert bez cukru a mléka
- Rýži propláchneme ve studené vodě a dáme vařit se špetkou soli do 2 hrnků vody.
- Vaříme cca 15 minut, dokud se voda nevstřebá,
- Odstavíme, přidáme šťávu a kúru z citrónu (část si odložíme na ozdobení), slad nebo sirup, mandlové máslo, vanilku a rozmixujeme do hladkého krému.
- Podle potřeby přidáme vodu, aby krém byl zcela hladký a nebyla v něm poznat rýže.
- Ochutnáme, případně dosladíme.
- Větší část nalijeme do mističek, část krému necháme v hrnci na obarvení.
- Zbylý krém obarvíme karobem nebo kakaem, promixujeme, aby byl jednotný a nazdobíme vršek krému.
- Nazdobíme citrónovou kúrou a můžeme podávat.
Praktické
- V zimě potěší v horké variantě, v létě je skvělý vychlazený – připomíná citrónovou zmrzlinu.
- Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
- Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
- Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
- Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako panna cottu.
- Pokud máte již uvařenou rýži, prostě ji nařeďte vodou a rozmixujte – budete mít dezert rychle hotový.
- Pokud nemáte bio citrón, dejte jen šťávu bez kúry.
Obměna
- Mandlové máslo můžete nahradit celými mandlemi, které dáte vařit spolu s rýží nebo můžete část vody nahradit mandlovým mlékem.
- Karob můžeme nahradti kakaem, dáme méně, je výraznější.
- Rýži můžete nahradit jinou obilovinou.
Děti
Dezert je vhodný pro děti cca od 1 roku, ideálně bez karobu/kakaa – nechceme děti učit na “hnědé” sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Náš oblíbený 🙂
Dezert je výborný! Lahodný! :)
Přemýšlím, zda ho zkusit s grepem, ale obávám se jeho hořkosti. Zkoušel někdo? :)